Категорія
Новини
Дата

Профільний комітет Верховної Ради підтримав відставку голови НБУ Шевченка

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив постанову щодо звільнення Кирила Шевченко з посади голови Національного банку України. Про це повідомив перший заступник голови комітету, народний депутат Ярослав Железняк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За таке рішення проголосували 18 народних депутатів-членів комітету, один – утримався.
  • «Фактично, обговорення не було. Депутати тільки подякували пану Шевченку за його роботу… В залі (Верховної Ради) теж скоріш за все буде без обговорення», – написав Железняк в телеграм. Він зазначив, що розгляд у парламентській залі планується у «найближчі дні».

Контекст

4 жовтня голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президенту. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстату» – контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Такі ж побоювання були і два роки тому – коли Шевченко прийшов до Нацбанку замість Якова Смолія, який пішов у відставку не в останню чергу через невдоволення Банкової. Наступним головою НБУ, ймовірно, стане ексочільник «Ощадбанку» Андрій Пишний. Він буде вже шостим очільником регулятора за останні вісім років. Голову НБУ в Україні призначають на семирічний термін. Стільки крісло головного банкіра обіймав тільки Віктор Ющенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні