Категорія
Новини
Дата

Україна у січні експортувала морем товарів на $1,9 млрд, що на 11% перевищило показник грудня

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Про це Forbes повідомила віцепремʼєр – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 
  • Імпорт у січні скоротився на 10,7%, до $4,8 млрд порівняно з $5,4 млрд у грудні минулого року.
  • За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.
Україна у січні експортувала морем товарів на $1,9 млрд, що на 11% перевищило показник грудня /Фото 1

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Програма страхування суден Unity, яку уряд реалізує спільно з Marsh McLennan і пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна й інших важливих продовольчих товарів у територіальних водах України.  

Загальний обсяг покриття за програмою становить $50 млн. За підрахунками, запропонований механізм страхування дасть змогу здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 в.п. від вартості страхового тарифу, що зі свого боку дасть змогу зернотрейдерам зекономити близько 100–140 грн на 1 т вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це має додатково принести до 4 млрд грн. Україна розраховує, що подібні страхові інструменти будуть розширені й на інші види експорту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні