Категорія
Новини
Дата

Україна у січні експортувала понад 3 млн т залізної руди. З чим пов’язане стрімке зростання

Експорт залізної руди Україною у січні перевищив 3 млн т, свідчать дані Держмитслужби. Це на 90% більше, ніж у попередні місяці, повідомив економіст Олексій Блінов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами експерта, це повʼязано з розширенням роботи морського коридору завдяки зачистці Чорного моря від ворожих сил. Нарощування обсягів експорту залізорудної сировини та чорних металів збільшило місячний експорт України на $0,2 млрд.
  • Також зріс експорт чорних металів і виробів з них на 37%, порівняно з попередніми місяцями. Показник перевищив 0,5 млн т.
Україна у січні експортувала понад 3 млн т залізної руди. З чим пов’язане стрімке зростання /Фото 1

Контекст

З серпня по лютий 2024 року завдяки морському коридору від ЗСУ Україні вже вдалося експортувати майже 20 млн т товарів – більше, ніж за аналогічний період минулого року в межах «зернової» угоди, підписаної спільно з ООН, РФ та Туреччиною, йдеться в матеріалі Forbes. Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, повідомив Forbes топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній, який погодився спілкуватися на умовах анонімності, через те що не вповноважений коментувати офіційно. «Україна експортує 2,5–3 млн т руди та металу на місяць», – зазначив він.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні