Категорія
Новини
Дата

Прокуратура Швейцарії розслідує угоду між Credit Suisse та UBS

Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила провадження щодо угоди про об’єднання фінансових груп Credit Suisse та UBS, пише Bloomberg. Внаслідок поглинання близько 30% працівників банку Credit Suisse можуть втратити роботу – 11 000 осіб у Швейцарії та 25 000 – у світі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У прокуратурі не повідомили, що саме стало об’єктом розслідування, обмежившись фразою про «численні аспекти», які привернули увагу прокурорів.
  • Генеральний прокурор наказав національним і регіональним органам «провести розслідування та зібрати інформацію», щоб «проаналізувати і виявити можливі правопорушення».
  • «Зважаючи на важливість події, федеральний прокурор має намір проактивно брати участь в очищенні швейцарського фінансового сектору», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Контекст

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856-го, за останні кілька років постраждав від низки скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем.

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «значні недоліки» у контролі за фінансовою звітністю.

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022-го зріс більш ніж до 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: п’ятирічні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

16 березня Нацбанк Швейцарії був змушений видати Credit Suisse кредит у розмірі до 50 млрд франків (приблизно $53,7 млрд). Однак це не втримало акції банку від подальшого падіння – великі інвестори відмовилися забезпечувати додатковий капітал банку, а виведення коштів багатими клієнтами продовжилося. У результаті до завершення торгів 18 березня капіталізація Credit Suisse впала до $8 млрд порівняно з $56,6 млрд UBS.

19 березня стало відомо про поглинання Credit Suisse банком UBS. Він викупить папери конкурента за ціною 0,76 швейцарського франка. Загальна вартість операції становитиме 3 млрд франків ($3,23 млрд). 

Після оголошення про поглинання проблемного Credit Suisse акції UBS пережили рекордне з вересня 2008 року внутрішньоденне падіння. У моменті котирування впали на 15,96%, до 14,38 швейцарського франка (близько $15,5). Інтеграція Credit Suisse у бізнес UBS, як очікується, займе три-чотири роки.

Поглинання швейцарського банку Credit Suisse найбільшим фінансовим холдингом UBS загрожує десяткам тисяч робочих місць, зазначає FT. Після оголошення про угоду виконавчий директор UBS Ральф Хамерс сказав про плани скоротити витрати на $8 млрд на рік до 2027 року, з яких $6 млрд планується вивільнити від скорочення персоналу.

Звільнення можуть торкнутися третини зі 120 000 співробітників обʼєднаної банківської групи. Вони переважно стосуватимуться внутрішнього бізнесу та інвестиційного банку Credit Suisse, де задіяно 30 000 працівників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні