Категорія
Новини
Дата

Промисловість єврозони переживає найбільший спад від початку пандемії

2 хв читання

У липні у промисловості єврозони зафіксували найбільше місячне падіння виробництва за більш ніж два роки, оскільки зростання цін на енергоносії та проблеми у ланцюжку поставок призвели до скорочення виробництва на заводах та підштовхнули економіку блоку ближче до рецесії, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Виробництво промислових груп у єврозоні у липні впало на 2,3% порівняно з попереднім місяцем, що стало найбільшим падінням із квітня 2020 року, повідомило у середу статистичне управління Європейської комісії.
  • Падіння було більшим, ніж очікуване економістами зниження на 1%.
  • Найбільше падіння було у капітальних благ, до яких відносяться будівлі, машини та обладнання. Виробництво споживчих товарів тривалого користування, таких як ноутбуки та ювелірні вироби, а також проміжних товарів, таких як сталь та пшениця, також скоротилося.
  • Цифри також були спотворені через майже 19% падіння промислового виробництва в Ірландії порівняно з попереднім місяцем.
  • Липневе зниження завершило тримісячне зростання промислового виробництва в єврозоні й означало, що воно було на 2,4% нижче, ніжторік, опустившись нижче за допандемічний рівень.

Контекст

Інфляція у єврозоні у липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник при цьому теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 п.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 п.п. – на алкоголь і тютюн.

У серпні Індекс економічних настроїв ЄС впав до найнижчого рівня за півтора року. Впевненість в економіці єврозони падає до 19-місячного мінімуму, оскільки інфляція бʼє рекорд за рекордом, а обмежені запаси енергії наближають регіон до рецесії, пише Bloomberg. Деякі аналітики кажуть, що через падіння активності в приватному секторі другий місяць поспіль регіон вже перебуває в рецесії. Спад в основному викликаний обробною промисловістю, що найбільше схильна до падіння поставок російського природного газу. 

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

8 вересня Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Рішення про підвищення ставок у ЄЦБ пояснили боротьбою з інфляцією, яка у серпні досягла досягла 9,1%. Це більш ніж у чотири рази перевищує цільовий показник регулятора у 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні