Категорія
Новини
Дата

Промвиробництво в Україні за минулий рік зросло на 1,1%. Що вплинуло на показники

У 2021 році зростання промислового виробництва в Україні склало 1,1%, повідомила Державна служба статистики. У грудні обсяги виробництва по відношенню до показників грудня попереднього року впали на 1%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У добувній промисловості і розробці кар'єрів за 2021 рік зростання склало 0,9%, у переробній промисловості – 1,5%, у постачаннях електроенергії, газу, пари і кондиційованого повітря відбулося падіння на 0,1%.
  • У грудні порівняно з груднем попереднього року обсяги промвиробництва впали на 1%, а з урахуванням корекції на ефект календарних днів – на 1,4%. Також на 0,2% впало виробництво в порівнянні з показниками листопада 2021 року.
  • У річному вимірі у грудні видобувна промисловість скоротилася на 0,7%, зокрема через скорочення добування металевих руд на 4,9%.
  • Переробна промисловість зросла на 0,9%. Найбільше зростання відбулося у виробництві комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (24%), машин та устаткування (13,2%), транспортних засобів (10,8%). Найбільше падіння зафіксовано у виробництві хімічних речовин (на 18,8%), коксу та продуктів нафтоперероблення (11,8%), а також фармацевтичної продукції (11,1%).

Контекст

Базою порівняння є перший рік пандемії, коли промисловість постраждала від обмежень через пандемію коронавіруса.

Промвиробництво почало падіння восени 2019 року, коли вперше з 2015-го його обсяги скоротилися на 0,5%. У 2020-му промвиробництво впало на 5,2%, що стало найбільшим падінням за останні п’ять років.

В 2020-му Держстат змінив базисний рік для розрахунку індексу промислової продукції з 2010-го на 2016 рік. Завдяки цьому відбулася корекція даних про промвиробництво за підсумками 2019 року. Замість падіння на 1,2% його зниження оцінили у 0,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні