Протести фермерів. Аграрні міністри ЄС закликали Брюссель збільшити фінансування сільськогосподарської політики блоку на €60 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Протести фермерів. Аграрні міністри ЄС закликали Брюссель збільшити фінансування сільськогосподарської політики блоку на €60 млрд

Getty Images

Аграрні міністри закликали ЄС збільшити фінансування схеми субсидування Спільної сільськогосподарської політики (САР) на €60 млрд на рік у спробі придушити протести фермерів, пише Financial Times. Бельгійські фермери блокували дороги та підпалювали шини у центрі Брюсселя.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Програма CAP, на яку припадає близько третини спільного бюджету ЄС і яка є найдавнішою з чинних політик блоку, має забезпечити стабільний потік доходів фермерам для забезпечення виробництва продуктів харчування.
  • Міністри, які прибули до Брюсселя для обговорення надзвичайних заходів щодо заспокоєння фермерів, заявили, що необхідно більше грошей. Зокрема, міністр сільського господарства Ірландії Чарлі МакКоналог заявив, що бюджет CAP має бути «збільшений та зміцнений», оскільки доходи фермерів «не встигають» за доходами інших секторів.
  • Дебати відбуваються на тлі дискусій про пріоритети спільного бюджету ЄС, де уряди не хочуть вносити більше коштів через перевантаження національних фінансів і необхідність витрачати більше на оборону після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну два роки тому.
  • На CAP припадає €386,6 млрд із загального бюджету блоку у €1,21 трлн, який розрахований на період з 2021 по 2027 рік. Близько 80% грошей схеми дістаються лише 20% фермерів.
  • Фермери закликали не лише збільшити фінансування, а й послабити екологічні норми та переглянути торгові угоди, які, за їхніми словами, дають змогу імпорту дешевих продуктів знижувати ціни для виробників ЄС. У понеділок у Брюсселі сотні тракторів заблокували вулиці поряд із місцем зустрічі міністрів. Поліція навіть застосувала водомети, щоб загасити палаючі шини.

Контекст

Демонстрації відбулися після тижнів протестів у країнах ЄС, зокрема Франції, Німеччині, Італії, Польщі, Румунії та Іспанії. У понеділок фермери заблокували головну автомагістраль у Польщі та погрожували продовжувати блокаду понад 20 днів, якщо їхні вимоги не будуть виконані.

Бельгійська фермерська група Fugea, яка представляє дрібних фермерів і була одним із організаторів протестів у понеділок, заявила, що продовжить організовувати демонстрації доти, доки не буде досягнуто «реального прогресу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні