Польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні. Туск не виключає посилення контролю за товарами з України /пресслужба Кабінету Міністрів України
Категорія
Новини
Дата

Польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні. Туск не виключає посилення контролю за товарами з України

пресслужба Кабінету Міністрів України

Польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Напередодні таку зустріч ініціював президент Володимир Зеленський. Водночас голова польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща може посилити контроль за українською продукцією на кордоні, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити подібних інцидентів. Пройшов місяць – і ми знову повернулися в цю точку. Тільки тепер ми бачимо відверті провокації», – наголосив Шмигаль.
  • Він зазначив, що уряд України розуміє складності, з якими стикаються польські колеги. Тому прийшли на зустріч, щоб допомогти у вирішенні цієї ситуації.
  • «Але, на жаль, така зустріч із польськими урядовцями сьогодні не відбулася», – повідомив премʼєр.
прес-служба Кабінета Міністрів

прес-служба Кабінета Міністрів

  • Найближчими днями Польща може ухвалити рішення про посилення контролю за українськими товарами на кордоні, заявив на пресконференції у Варшаві голова польського уряду Дональд Туск. За його словами, польські фермери, які протестують на кордоні, не мають антиукраїнських поглядів. Він зауважив, часом трапляються провокатори, з якими польська влада дасть собі раду.
  • Польський прем’єр підкреслив, що Варшава зробить все можливе, щоб мобілізувати світ для військової допомоги Україні. Водночас він зауважив, що ЄС має захищати європейський ринок.

Контекст

22 лютого президент Володимир Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб вирішити проблему блокування пунктів пропуску.

Польські протестувальники продовжують обмежувати рух вантажним транспортним засобам автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ — Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосін –Устилуг», «Долгобичув – Угринів» та «Корчова – Краківець». У пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

23 лютого на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні