Українські урядовці на кордоні з Польщею. 23 лютого 2024 року /прес-служба Кабінета Міністрів
Категорія
Новини
Дата

«План взаємопорозуміння». Україна пропонує Польщі пʼять кроків для деблокади кордону

Українські урядовці на кордоні з Польщею. 23 лютого 2024 року Фото прес-служба Кабінета Міністрів

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – «План взаємопорозуміння». Він складається з п’яти кроків, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у телеграм-каналі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Крок №1. Україна погоджується на обмеження, які запропонувала Єврокомісія щодо аграрного експорту. Йдеться, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор. Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому в 2022-му та 2023-му роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження. Уряд готовий продовжувати механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпаку. Тобто без дозволу Польщі ці чотири групи товарів не потраплять на польський ринок. 
  • Крок №2. Україна направляє звернення до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт. Це потрібно для того, аби раз і назавжди зняти маніпуляції щодо якості нашої аграрної продукції, а також щодо того, чи відповідає підтримка наших аграріїв стандартам Світової організації торгівлі. Водночас принципова позиція України – продовження «економічного безвізу». Питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн. 
  • Крок №3. Польському уряду запропоновано ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС. За 11 місяців 2023 року РФ продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на €2,5 млрд 5,1 млн т продовольства. За весь 2022 рік – 4,9 млн т. Російський експорт продовольства в ЄС. Україна та Польща точно можуть замістити цю продукцію. Україна також звертається до Єврокомісії ще з двома пропозиціями: розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це відбувається зараз з Україною, а також щодо запуску спільного контролю на кордоні України та країн ЄС.
  • Крок №4. Україна пропонує створити «Тристоронній штаб: Україна, Польща, Європейська комісія» під співголовуванням аграрних міністрів України, Польщі та представника Єврокомісії.
  • Крок №5. Блокада кордону з боку Польщі вже давно вийшла за межі блокади зерна. Сьогодні ця блокада загрожує національній безпеці України. Україна вітає ініціативу прем’єр-міністра Дональда Туска внести до переліку об’єктів критичної інфраструктури прикордонні пункти пропуску з Україною та відповідні ділянки залізниці. Зі свого боку, український уряд також прийняв відповідні рішення щодо визнання прикордонних пунктів пропуску із західними сусідами критичною інфраструктурою. Одночасно Україна розраховує, що спільний Тристоронній штаб знайде рішення щодо безперешкодного пропуску інших груп товарів. Адже на кордоні з обох сторін стоять понад 9000 вантажівок. Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі. В іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Контекст

Польські урядовці не приїхали на зустріч з українськими колегами на кордоні, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Напередодні таку зустріч ініціював президент Володимир Зеленський. Водночас голова польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща може посилити контроль за українською продукцією на кордоні.

Польські протестувальники продовжують обмежувати рух вантажним транспортним засобам автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосін – Устилуг», «Долгобичув – Угринів» та «Корчова – Краківець». У пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, щоб розблокувати кордон. 

23 лютого на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали з вагонів українську агропродукцію. Зерновози з ріпаком прямували транзитом через Польщу до Німеччини.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні