Категорія
Новини
Дата

Проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс» відкрили кримінальну справу за використання пільги на оплату ЄСВ

Бюро економічної безпеки (БЕБ) відкрило кримінальну справу, оскільки мережа кінотеатрів «Мультиплекс» невчасно сплатила ЄСВ, пише «NV Бізнес». Раніше таку можливість бізнесу надали депутати.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Компанія «М-Кіно», що володіє найбільшою в Україні мережею кінотеатрів «Мультиплекс», минулого року скористалася правом на розстрочку при виплаті ЄСВ. А заборгованість за минулий рік ліквідувала у березні 2023-го. Це не вберегло її від кримінальної справи, яку відкрило БЕБ, зазначає видання.
  • Загалом «М-Кіно» сплатила за минулий рік 20 млн грн ЄСВ, і лише 800 000 грн з цієї суми, тобто менше ніж 5%, могли вважатися боргом, який був погашений у березні цього року.
  • Проти компанії відкрили кримінальну справу за статтею «Ухилення від сплати податків». БЕБ вивчає, чи була в «М-Кіно» змога платити податки. Через цю справу посадовцям компанії загрожує штраф і заборона займати окремі посади.
  • Парламент не звільняв бізнес від кримінальної відповідальності в тому випадку, якщо компанія невчасно сплачує ЄСВ, підтримали його представники Офісу генпрокурора.
  • Голова комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев повідомив, що «на словах БЕБ пояснює, що у зв’язку з ініціативою перезавантаження БЕБ від Верховної Ради, БЕБ треба продемонструвати ефективність у вигляді кількості пред’явлених підозр». 
  • «І хоча справа із зрозумілих причин розвалиться в суді, вони пропонують власнику визначити цапа-відбувайла, якому вони пред’являть підозру, спрямувавши справу до суду», – зазначив голова профільного комітету.

Контекст

Парламент 15 березня ухвалив законопроєкт №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Його норми, зокрема, стосуються ставок податків, обов’язкових платежів типу ЄСВ та інших норм. Ці податкові зміни ініціював президент Володимир Зеленський. За його словами, їх мета – підтримати середній і малий бізнес під час війни.

Одна із норм закону передбачає, що на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення штрафи та пеня по ЄСВ не застосовуються, а перевірки не проводяться.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні