Путін запровадив «воєнний стан» на окупованих територіях України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Путін запровадив «воєнний стан» на окупованих територіях України

Путін запровадив «воєнний стан» на окупованих територіях України Фото Getty Images

Президент РФ Володимир Путін запровадив воєнний стан на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Відповідні укази опубліковані на сайті Кремля.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На сайті Кремля опубліковано два укази Путіна: про введення воєнного стану та про заходи, що здійснюються в субʼєктах РФ у звʼязку з воєнним станом.
  • Указом Путіна надаються додаткові повноваження главам субʼєктів РФ. Найбільше повноваження розширюються в «адміністрацій» анексованих регіонів, там запроваджується «максимальний рівень реагування».
  • Влада цих регіонів, зокрема, наділяються повноваженнями «з проведення мобілізаційних заходів у сфері економіки», а також «щодо реалізації заходів для задоволення потреб Збройних Сил РФ, інших військ, військових формувань, органів та потреб населення». У цих регіонах «ведеться територіальна оборона та створюються міжвідомчі координуючі органи (штаби територіальної оборони)».
  • Вісім субʼєктів РФ переведено у стан «середнього рівня реагування». Йдеться про Краснодарський край, Білгородську, Брянську, Воронезьку, Курську та Ростовську області, а також про окуповані Крим та Севастополь. У цих регіонах проведуть «відселення» мешканців та обмежать свободу пересування.
  • На території всього Центрального федерального округу, до якого входить Москва, вводиться «рівень підвищеної готовності». Крім посилення охорони ключових обʼєктів та громадської безпеки він включає: обмеження руху транспортних засобів та здійснення їх огляду; введення контролю за роботою обʼєктів, що забезпечують функціонування транспорту, комунікацій та звʼязку, за роботою друкарень, обчислювальних центрів та автоматизованих систем, використання їх роботи для потреб оборони.
  • Російський уряд за вказівкою Путіна створить Координаційну раду на чолі з премєром Михайлом Мішустіним за участю міністрів, представників адміністрації президента РФ та держдуми.
  • Путін заявив, що на окупованих територіях режим воєнного стану діяв ще до їхнього «вступу до складу Росії». «Нам необхідно оформити цей режим уже в рамках російського законодавства. Тому мною підписано указ про введення воєнного стану у цих чотирьох субʼєктах РФ», – сказав диктатор. Сьогодні ж указ буде відправлено на затвердження до Ради Федерації.

Контекст

На восьмому місяці війни Росія зазнає великих поразок. Про «швидку перемогу», яку хотів здобути Путін, давно забули, Україна відбила у ворога великі території на півдні та північному сході. Військові невдачі різко розкритикували головні прихильники Путіна – керівник Чечні Рамзан Кадиров і засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин.

У російських елітах зріє невдоволення. У ЗМІ просочуються відомості, що у близьких до Кремля колах таємно обговорюють перелік наступників Путіна на випадок його усунення від влади.

21 вересня Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів, повідомив міністр оборони Сергій Шойгу. За його словами, часткова мобілізація проводиться для того, щоб «закріплювати і контролювати лінію зіткнення».

30 вересня російський диктатор виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії і «сісти за стіл переговорів».

У відповідь на це президент Володимир Зеленський оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО, а також підписав указ про визнання нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

Сьогодні, 19 жовтня, ставленики Кремля на окупованій території Херсонщини оголосили евакуацію на лівий берег Дніпра. В Офісі президента України попередили про можливі провокації з боку Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні