Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила екстрену фінансову допомогу Україні на €1,2 млрд

1 хв читання

Рада Європейського Союзу затвердила рішення Єврокомісії про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі €1,2 млрд, пише Інтерфакс-Україна. Рішення набуде чинності після схвалення Європарламентом, що має статися найближчим часом.

Ключові факти

  • Екстрена макрофінансова допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься із двох траншів. Термін надання другого траншу залежить від виконання Києвом попередніх політичних умов та реалізації програми МВФ.
  • Україна отримає перший транш на €600 млн після схвалення рішення Європарламентом.
  • Постійні загрози безпеці вже викликали значний відтік капіталу з України. Вона втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу через підвищену геополітичну невизначеність, що впливає на економічну ситуацію, пояснили в Раді Європи.

Цитата

«Нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну […]. Сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб ця допомога негайно надійшла до України», – сказав головуючий у Раді ЄС міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно ле Мер.

Контекст

У період із 2014 до 2021 року ЄС провів пʼять операцій макрофінансової допомоги Україні, кредити за якими становили €5 млрд.

1 лютого в ЄС заявили, що виділять Україні €1,2 млрд фінансової допомоги на тлі можливої загрози з боку Росії.

Про таку саму суму допомоги, але з боку Франції, оголосив президент Емманюель Макрон під час нещодавнього візиту до Києва. Він назвав це «держгарантіями для фінансування українських проєктів французьких компаній» у рамках домовленості, досягнутої ще у травні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні