Категорія
Новини
Дата

Рада попередньо підтримала повернення акцизів на пальне

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7668-д про повернення акцизного податку на пальне. Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету Ради, народний депутат Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За прийняття проєкту закону за основу проголосувало 236 народних депутатів.
  • Згідно з документом, повертається акциз на газ – €52/1000 л, на бензин та дизель – €100/1000 л, а також акциз та ПДВ для альтернативних видів палива теж прирівнюється до €100/1000 л.

Контекст

15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а ставку ПДВ за цими позиціями зменшила із 20% до 7%.

У червні парламент скасував запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів та повернув мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари.

Дефіцит держбюджету в липні скоротився майже в 40 разів. Одна з причин – скасування податкових пільг на імпорт.

У серпні Кабінет Міністрів запропонував скасувати пільгове оподаткування пального. Відповідний законопроєкт №7668 зареєстрований у Верховній Раді 14 серпня. Зростання цін на бензин та дизель не очікується. Документ передбачає відновлення ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан у розмірі €100 за 1000 л.

Причиною Кабмін називає значний дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства.

В уряді очікують, що ухвалення цього законопроєкту збільшить надходження до держбюджету акцизного податку щонайменше на 2 млрд грн щомісячно, з огляду на нинішні темпи імпорту.

Повернення ПДВ до 20% із нинішніх 7% законопроєкт не передбачає.

Відновлення акцизу на пальне не вплине на його роздрібну вартість або ж матиме мінімальний вплив у межах похибки. Про це сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, пише «Укрінформ». За словами міністра, акциз приноситиме до бюджету до 3 млрд грн на місяць. За його словами, ці кошти дадуть змогу частково відновити зруйновану дорожню інфраструктуру вже цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні