Категорія
Новини
Дата

Рада ухвалила закон про націоналізацію системних банків

2 хв читання

Рада підтримала законопроєкт №8069 щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану, «за» проголосували 254 депутати, повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За його словами, щодо документу були палкі дискусії, але проголосували одразу за основу та в цілому.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Законопроєктом пропонується надати Мінфіну право за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої Рф агресії проти України.
  • Йдеться про те, що націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави – продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення.
  • Фонд не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії.
  • Замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролери та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобовʼязаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку);
  • Відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від РФ і виключно за рахунок таких коштів.

Контекст

Нещодавно Рада нацбезпеки та оборони запровадила санкції проти найбагатших людей Росії, які вже опинилися під міжнародними санкціями. 30 вересня Рада національної безпеки та оборони вперше з початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які раніше потрапляли у санкційні списки ЄС та країн G7.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. «Загалом у переліку близько 1300 осіб», – каже один із членів МРГ на правах анонімності.

МРГ – структура, що її уряд створив 30 серпня, аби прискорити процес накладення санкцій на росіян, щодо яких ще з лютого-березня діють рішення США, ЄС та інших країн-партнерів. На момент публікації РНБО, як і інші держструктури, не оприлюднила перелік підсанкційних росіян. У нього можуть потрапити: російські бізнесмени Олег Дерипаска (контролює Миколаївський глиноземний завод), Роман Абрамович та Михайло Фрідман (активи в Україні: Альфа-Банк, «Київстар», «Моршинська»), каже депутат від партії «Голос» Ярослав Юрчишин. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд