Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen Bank International планує продаж або виокремлення російського підрозділу

2 хв читання

Керівництво Raiffeisen Bank International (RBI) розглядає можливість виокремлення або продажу свого російського бізнесу на тлі зростання тиску, але й звинувачує «морально зарозумілих» критиків своєї діяльності в Росії в «чорно-білій моральності», пише Reuters. Голова наглядової ради банку Ервін Хамеседер наголосив, що більшість західних компаній все ще не покинули Росію.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Очільники банківської групи RBI виступили на загальних щорічних зборах австрійських банків.
  • Генеральний директор RBI Йоганн Штробль повідомив, що банк продовжує розглядати можливий продаж чи відокремлення російського бізнесу.
  • Зниження активності у Росії триватиме, однак деяка лишиться – вона потрібна для утримання банківської ліцензії, сказав Штробль.
  • Учасники зборів сприйняли заяви керівництва RBI негативно.
  • Доповнено. В офіційній заяві банку зазначається, що група RBI і її зацікавлені сторони знаходяться в безпрецедентній ситуації. «Ми розуміємо гостру потребу в прийнятті рішення, до якого призвела війна», – заявили в RBI.
  • Група заявляє, що «продовжить просувати потенційні угоди, які могли б призвести до продажу або відокремлення російського Райффайзенбанку і деконсолідації російського Райффайзенбанку з групи RBI».
  • RBI зобов’язується й надалі зменшувати свою бізнесактивність в Росії. В заяві зазначається, що Райффайзенбанк продовжить деякі банківські операції в Росії згідно умов своєї банківської ліцензії, а також буде підтримувати клієнтів, включаючи тих, на яких вплинуло зменшення бізнес активності в Росії. 
  • «Ми маємо зобов’язання підтримувати співробітників на усіх ринках, де присутня Група RBI. Група RBI несе відповідальність за своїх банківські процеси в Росії, де працює більш ніж 9000 людей», – йдеться у заяві.

Контекст

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського Центрального банку.

У НБУ заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик Національного банку України ухвалити остаточне рішення про вихід із ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельно спланований вихід банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.

Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть попри те, що вікно для продажу цих активів звужується.

Наприкінці лютого голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук в інтервʼю Forbes Ukraine розповів, що Raiffeisen Bank International працює над опціями виходу, включаючи повний вихід із РФ. За його словами, група близька до фінального рішення.

Видання Falter повідомляло, що група Raiffeisen Bank International планує разом зі Сбербанком операцію із обміну активів в Росії та Австрії. Фактично йдеться про «прихований бартер». Основна увага приділяється бізнесу RBI у Росії та Sberbank Europe, що базується у Відні, який було ліквідовано минулого року, а через санкції проти Росії його кошти не можуть бути виведені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд