Категорія
Новини
Дата

Репутація «хорошого менеджера» та розробка «єОселя». У Зеленського та уряді пояснили нову посаду Євгена Мецгера

Колишній голова Укрексімбанку Євген Мецгер отримав нову посаду d держкомпанії «Укрфінжитло». Досі він не займав позицій у держсекторі, після того як звільнився з Укрексімбанку восени 2021-го через напад на журналістів під час інтерв‘ю. Два співрозмовники Forbes, близькі до ОП та уряду, пояснюють повернення Мецгера репутацією спеціаліста з кредитних програм, яку банкір зміг зберегти в очах Офісу президента та Мінекономіки, та загальним браком кадрів у держструктурах.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Перший шанс отримати нову державну позицію після скандалу у «Ексімі» Мецгер міг з подачі міністерки Свириденко, яка шукала профільного заступника під роботу з банківських сектором для більш активного кредитування, розповідали у квітні два співрозмовники Forbes серед високопосадовців у держструктурах. На той момент Мецгер уже став постійним учасником нарад та зустрічей на найвищому рівні. Він не отримував зарплати за роботу консультантом Свириденко, йдеться у письмовому коментарі, переданому пресслужбою Мінекономіки.
  • Після скандалу з журналістами він постійно намагався принаймні не випадати із поля зору ОП, стверджує на правах анонімності один з юридичних консультантів Офісу.
  • Мецгер брав участь у розробці ключового продукту «Укрфінжитло» – програми доступної іпотеки «єОселя» (кредити під 3% на 20 років), яку він зрештою очолив.
  • «У Мінекономіки вважали його гарним банкіром та менеджером», – каже співрозмовник в уряді. Втім, призначення заступником міністра відклали через через репутаційні ризики.
  • «Тоді в Кабміні вистачило людей, які зупинили це», – додає інший посадовець, близький до одного з ключових міністрів, який також попросив не згадувати його імені в цій статті.
  • Рік тому під час інтерв’ю про кредит держбанку під купівлю київського ТРЦ Skymall банкір наказав підлеглим відібрати в журналістів камери та видалити запис розмови. У вересні 2022-го суд першої інстанції визнав його винним, покаравши штрафом у 3400 грн. Апеляційне слухання за мотивами скандалу, який коштував Мецгеру кар‘єри в «Ексімі», відбудеться 30 листопада, розповів адвокат «Схем» Анатолій Попов.

Контекст

Інтерв’ю Мецгера «Схемам» стосувалося кредиту під купівлю київського ТРЦ Skymall, який банк видав маловідомому бізнесмену Сергію Брюховецькому. Комплекс кілька років знаходиться в епіцентрі корпоративного спору між ексвласниками – естонським бізнесменом Хіларом Теддером та українцем Андрієм Адамовським.

В Укрексімбанку, який за традицією змінює керівників майже синхронно з обранням нового президента України, Мецгер працював з початку 2020-го. Як і Зеленський, банкір є вихідцем із Кривого Рогу, його дружина Юлія входить до наглядової ради іншого державного ПриватБанку, отримавши цю позицію саме за квотою президента.

Видання НВ писало, що Юлія Мецгер близько товаришує з актрисою «Квартал 95» Оленою Кравець.

«Укрфінжитло» була заснована наприкінці 2020 року, держава володіє компанією через Мінекономіки. До війни компанія розглядалася як ключова організація у «Великій термомодернізації», ймовірно, таку ж роль компанія виконуватиме й надалі, зазначає посадовець, близький до одного з топурядовців. «Термомодернізацію» було презентовано на початку 2022-го. Проєкт мав за мету, зокрема, утеплення багатоквартирних будинків та оцінювався у 300 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні