Банк Англії має намір відхилити заявку Revolut на отримання банківської ліцензії /надано пресслужбою Revolut
Категорія
Новини
Дата

Банк Англії має намір відхилити заявку Revolut на отримання банківської ліцензії

надано пресслужбою Revolut

Банк Англії повідомив британське міністерство фінансів, що планує відхилити заявку найдорожчої британської фінтех-компанії Revolut на отримання банківської ліцензії через два роки після її подання, пише The Telegraph.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Управління пруденційного регулювання (PRA), підрозділ банку, відповідальний за ліцензування, проінформував уряд у березні, що планує оприлюднити офіційне попередження Revolut протягом кількох тижнів.
  • У ньому говорилося, що первісну заявку компанії буде відхилено через побоювання з приводу її балансу після того, як того ж місяця було опубліковано кваліфікований аудиторський висновок за простроченими рахунками. 
  • Проте відомо, що попередження не було вручено, і зараз ідуть термінові переговори у спробі врятувати заявку на ліцензію.
  • Revolut продовжує активно домагатися отримання банківської ліцензії у Великій Британії. Джерела, близькі до Revolut, повідомили, що PRA наказало йому підготувати набір рахунків із беззаперечним аудиторським висновком та спростити структуру своїх акцій, перш ніж буде видано ліцензію.
  • Власні аудитори компанії раніше дали висновок із застереженнями за її рахунками, заявивши, що вони не можуть переконатися у «повноті та наявності» майже £500 млн виручки. 
  • Зазначається, що існуючі послуги Revolut не постраждають, якщо йому буде відмовлено в ліцензії. Проте компанія не зможе пропонувати іпотечні кредити клієнтам із Великої Британії, на частку яких у 2021 році припадало понад 30% її доходів. 

Контекст

Revolut став однією з найдорожчих фінтех-компаній у світі та найдорожчим британським технологічним стартапом на тлі бурхливої глобальної експансії.

Два роки тому він залучив £800 млн за рекордної оцінки в $33 млрд. Schroders, один із найбільших інвесторів Revolut, минулого місяця знизив оцінку вартості компанії до $18 млрд на тлі ширшого спаду на ринку.

Фінтех-стартап Revolut подав заявку на банківську ліцензію в січні 2021 року. До цього Revolut отримав європейську банківську ліцензію від Банку Литви. Створені приблизно в один час зі стартапом Миколи Сторонського та Влада Яценка, необанки Starling та Monzo отримали банківську ліцензію у Великій Британії у перші роки існування, коли ще не мали мільйонів клієнтів. Більший за них Revolut досі працює на ліцензії електронних грошей.

Минулого тижня стало відомо, що фіндиректор Revolut Мікко Саловаара залишає посаду на тлі дворічних намагань фінтех-стартапу отримати банківську ліцензію у Великій Британії. Джеймс Редфорд, виконавчий директор Revolut NewCo UK, відділу, який займався питанням банківської ліцензії у Великій Британії, пішов з компанії у березні цього року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні