Категорія
Новини
Дата

Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років

2 хв читання

За підсумками минулого року кількість новостворених компаній в Україні скоротилася вдвічі, майже до 20 800, а ФОПів зареєстрували на третину менше, ніж попереднього року, – приблизно 201 300, йдеться у дослідженні YouControl Market. Зокрема, із компаніями ситуація значно гірша, у 2022 році зафіксовано антирекорд за кількістю реєстрацій як мінімум впродовж останніх 13 років.

Ключові факти

  • Згідно із дослідженням, за підсумками календарного 2022 року кількість нововідкритих компаній скоротилася на 50,7%, зокрема із майже 42 100 попереднього року до приблизно 20 800. Водночас ФОПів зареєстрували менше на 32,1%, як порівняти із близько 296 400 у 2021 році, – приблизно 201 300.
  • «І хоч це найбільший спад кількості реєстрацій ФОП у відносному вимірі, в абсолютних показниках річних реєстрацій виявилося все одно більше, ніж у період 2011–2016 рр. З компаніями ситуація значно гірша: минулий воєнний рік – антирекорд за кількістю реєстрацій як мінімум упродовж останніх 13 років», – зазначають аналітики.
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 1

Інфографіка: YouControl Market

  • Впродовж воєнного часу (з 24 лютого 2022 року до 12 лютого 2023 року) в Україні було зареєстровано 17 100 нових компаній та 178 500 ФОПів.
  • Найменша кількість реєстрацій бізнесу у воєнному році була у березні, а після цього почалося стрімке відновлення темпів відкриття нового бізнесу чи переоформлення старого на нові юридичні особи. Пікових значень було досягнуто у вересні: 2082 компанії і 20 298 нових ФОПів.
  • Найпоширенішими секторами новостворених ФОПів за воєнний час стали: комп’ютерне програмування (12% від загальної кількості), роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах (6,2%) та вантажний автомобільний транспорт (5%). Підприємства, що відкривалися протягом воєнного періоду, найчастіше обирали для роботи напрям неспеціалізованої гуртової торгівлі (7,7% підприємств з усіх новостворених), вирощування зернових, бобових і олійних культур (5,4%) та надання в оренду нерухомого майна (4,1%).
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 2

Інфографіка: YouControl Market

Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 3

Інфографіка: YouControl Market

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Найбільша кількість нововідкритих бізнесів від початку запровадження воєнного стану була зареєстрована у Києві (36% новостворених компаній і 15% ФОПів), на другому місці – Львів, на третьому – Дніпро.
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 4

Інфографіка: YouControl Market

Контекст

У найближчій перспективі бізнес в Україні не бачить факторів для поліпшення економічної ситуації та ділового середовища. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2023 році – +10% до доходів 2022 року. Про це свідчать дані 10-ї хвилі досліджень стану українського бізнесу, яку провели Advanter Group, Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт «Дія.Бізнес». За результатами 2022 року, 26,5% підприємств повністю або майже повністю зупинили роботу. Це нижче від показника листопада, коли 31,7% підприємств повністю або майже повністю не працювали.

За інформацією «Опендатабот» із посиланням на дослідження Реєстру акціонерів, за рік від початку великої війни в Україні все ще залишаються бізнеси, які контролюються громадянами РФ. Наразі відомо про 41 таке акціонерне товариство, яке належить власникам з РФ, зазначає сервіс. Лише девʼять із 41 компанії перебувають у стані припинення або банкрутства – решта продовжує працювати на території України.

В Україні зареєстровано майже 12 000 акціонерних товариств, проте інформація про власників та бенефіціарів, тобто людей, які утримують пакети акцій й отримують прибуток, є не про всіх. За останній звітний період (2021 рік) є дані про утримувачів акцій щодо 6346 компаній. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні