Категорія
Новини
Дата

Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років

За підсумками минулого року кількість новостворених компаній в Україні скоротилася вдвічі, майже до 20 800, а ФОПів зареєстрували на третину менше, ніж попереднього року, – приблизно 201 300, йдеться у дослідженні YouControl Market. Зокрема, із компаніями ситуація значно гірша, у 2022 році зафіксовано антирекорд за кількістю реєстрацій як мінімум впродовж останніх 13 років.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із дослідженням, за підсумками календарного 2022 року кількість нововідкритих компаній скоротилася на 50,7%, зокрема із майже 42 100 попереднього року до приблизно 20 800. Водночас ФОПів зареєстрували менше на 32,1%, як порівняти із близько 296 400 у 2021 році, – приблизно 201 300.
  • «І хоч це найбільший спад кількості реєстрацій ФОП у відносному вимірі, в абсолютних показниках річних реєстрацій виявилося все одно більше, ніж у період 2011–2016 рр. З компаніями ситуація значно гірша: минулий воєнний рік – антирекорд за кількістю реєстрацій як мінімум упродовж останніх 13 років», – зазначають аналітики.
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 1

Інфографіка: YouControl Market

  • Впродовж воєнного часу (з 24 лютого 2022 року до 12 лютого 2023 року) в Україні було зареєстровано 17 100 нових компаній та 178 500 ФОПів.
  • Найменша кількість реєстрацій бізнесу у воєнному році була у березні, а після цього почалося стрімке відновлення темпів відкриття нового бізнесу чи переоформлення старого на нові юридичні особи. Пікових значень було досягнуто у вересні: 2082 компанії і 20 298 нових ФОПів.
  • Найпоширенішими секторами новостворених ФОПів за воєнний час стали: комп’ютерне програмування (12% від загальної кількості), роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах (6,2%) та вантажний автомобільний транспорт (5%). Підприємства, що відкривалися протягом воєнного періоду, найчастіше обирали для роботи напрям неспеціалізованої гуртової торгівлі (7,7% підприємств з усіх новостворених), вирощування зернових, бобових і олійних культур (5,4%) та надання в оренду нерухомого майна (4,1%).
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 2

Інфографіка: YouControl Market

Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 3

Інфографіка: YouControl Market

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Найбільша кількість нововідкритих бізнесів від початку запровадження воєнного стану була зареєстрована у Києві (36% новостворених компаній і 15% ФОПів), на другому місці – Львів, на третьому – Дніпро.
Рік війни. В Україні антирекорд реєстрацій бізнесу за останні 13 років /Фото 4

Інфографіка: YouControl Market

Контекст

У найближчій перспективі бізнес в Україні не бачить факторів для поліпшення економічної ситуації та ділового середовища. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2023 році – +10% до доходів 2022 року. Про це свідчать дані 10-ї хвилі досліджень стану українського бізнесу, яку провели Advanter Group, Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт «Дія.Бізнес». За результатами 2022 року, 26,5% підприємств повністю або майже повністю зупинили роботу. Це нижче від показника листопада, коли 31,7% підприємств повністю або майже повністю не працювали.

За інформацією «Опендатабот» із посиланням на дослідження Реєстру акціонерів, за рік від початку великої війни в Україні все ще залишаються бізнеси, які контролюються громадянами РФ. Наразі відомо про 41 таке акціонерне товариство, яке належить власникам з РФ, зазначає сервіс. Лише девʼять із 41 компанії перебувають у стані припинення або банкрутства – решта продовжує працювати на території України.

В Україні зареєстровано майже 12 000 акціонерних товариств, проте інформація про власників та бенефіціарів, тобто людей, які утримують пакети акцій й отримують прибуток, є не про всіх. За останній звітний період (2021 рік) є дані про утримувачів акцій щодо 6346 компаній. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні