Категорія
Новини
Дата

Рінат Ахметов у 2021 році сплатив 1,77 млрд грн податків

Український бізнесмен Рінат Ахметов як фізична особа у 2021 році сплатив до бюджетів усіх рівнів 1,77 млрд грн податків, повідомила пресслужба бізнесмена у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за результатами 2021 року.
  • Бізнес Ріната Ахметова за перше півріччя 2022 року сплатив до державного та місцевих бюджетів ще 39,9 млрд грн податків.
  • Підприємства SCM, Фонд Ріната Ахметова та ФК «Шахтар» від початку повномасштабної війни передали на допомогу ЗСУ й гуманітарні цілі 3 млрд грн.

Контекст

Після початку повномасштабної війни РФ проти України Рінат Ахметов заявив про сплату компаніями SCM Group податків наперед у сумі 1 млрд грн.

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію найбагатшого українця. Від початку війни статки Ахметова впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а в липні – лише в $4,9 млрд.

Головний скарб бізнес-імперії «Метінвест» втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд. Також було оновлено оцінку ДТЕК — зараз вона становить $580 млн.

Найважливішими з решти активів залишаються приватна та комерційна нерухомість ($650 млн), ПУМБ ($250 млн) і транспортна компанія «Лемтранс» ($225 млн). Оцінити готівкові кошти й інші ліквідні активи Ахметова непросто: він не подає майнових декларацій, однак з огляду на попередні виплати дивідендів ця сума може становити $300 млн.

Вартість елітного транспорту Ріната Ахметова Forbes оцінює у $160 млн. Футбольний клуб «Шахтар» подешевшав до $150 млн, більшу частину з яких становить трансферна вартість футболістів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні