Категорія
Новини
Дата

Ритейл втратив третину своїх торгових точок. Як працює одна з найприбутковіших галузей під час війни

За 25 днів війни в Україні було закрито з тих чи інших причин 29% торгових точок, загалом — 3973 торгових об’єктів. Про це свідчать дані дослідження, яке провела RAU 18-21 березня методом онлайн-опитування 97 власників та CEO підприємств по всій Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Із 71% працюючих торгових об’єктів 15-18% працюють в обмеженому графіку, в комендантську годину, відкриті декілька днів на тиждень у зв’язку з бойовими діями в даних регіонах і містах. Решта 52% говорять про логістичні проблеми та складність транспортних перевезень.
  • Найбільша кількість закритих об’єктів в ювелірному сегменті – 1119, що складає 85% галузі. Проте у великих містах в тилу, особливо на Західній Україні, ювелірні крамниці працюють. Попит хоч і мінімальний, але існує. Наразі працює 194 ювелірних магазинів із 1313.
  • У відсотковому вимірі найбільших втрат зазнала індустрія розваг. Із 46 розважальних центрів та кінотеатрів наразі зачинено 40 або 87%. 
  • На другому місці за часткою втрат знаходиться fashion-рітейл. Продавці одягу, взуття та модних аксесуарів вимушено закрили 72% магазинів, або 368 точок із 510. 
  • Трохи більше половини ритейлу побутової та цифрової техніки теж не працює. Приблизно третину магазинів втратили представники непродовольчого ритейлу. Із 111 торгових точок з продажу будівельних матеріалів залишилося відкритими лише 76, а в сегменті товарів для дому, побутової хімії та косметики було зачинено 724 магазини або 27% галузі. 
  • У фармацевтичному сегменті було закрито 625 аптек – 16% галузі, а продовольчий сегмент (міні-маркети, супермаркети) – 17% галузі (580 точок). 
  • За даними опитування, станом на 21 березня загальна кількість працюючих торговельних точок становила 9701 при загальній чисельності у 13 674.

Контекст

Ритейл другий рік поспіль знаходився в топ-5 найбільш прибуткових галузей економіки України – сумарно за рік ритейлери заробляли понад 430 млрд грн. 

Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу за чотири тижні війни досягли $80 млрд. Оцінка скорочення ВВП України у 2022 році внаслідок зниження ділової активності – 21%, свідчить дослідження Advanter Group.

Раніше президент Зеленський пообіцяв максимальну дерегуляцію бізнесу і закликав відновлювати підприємницьку діяльність там, де немає бойових дій. 

Верховна Рада вже ухвалила закон, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни. Також парламент звільнив від мита та ПДВ імпорт товарів, що ввозяться підприємствами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні