Категорія
Новини
Дата

Росбанк мільярдера Потаніна призупиняє операції з доларом, євро та дирхамом через санкції США

Росбанк призупинив операції в доларах США, євро та дирхамах, попередивши, що деякі транзакції можуть бути заблоковані, після того як Вашингтон у четвер ввів санкції проти банку та його власника, російського мільярдера Володимира Потаніна, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Напередодні США ввели санкції проти 61-річного Потаніна, його холдингової компанії «Інтеррос», Росбанку та членів його родини. 
  • На сторінці питань та відповідей на своєму сайті Росбанк визнав деякі обмеження в обслуговуванні клієнтів.
  • «У поточних умовах ми призупинили операції в доларах США, євро та дирхамах, а також ті, які повʼязані з юрисдикціями США та ЄС, оскільки зараз ми не можемо запропонувати маршрутизацію, яка дозволяє нам гарантувати, що кошти клієнтів не будуть заблоковані іноземними банками-кореспондентами», – йдеться в повідомленні Росбанку.
  • Росбанк заявляє, що клієнти, як і раніше, мають повний доступ до своїх фінансів, але його можливості гарантувати, що платежі через кореспондентські рахунки у Великій Британії можуть бути обмежені, попереджаючи, що діяльність клієнтів там може стати недоступною.
  • Велика Британія запровадила санкції проти Потаніна 29 червня. Мінфін США заявив, що вчорашні санкції – частина пакету заходів, спрямованих проти російського сектора фінансових послуг, – стали ще одним кроком до поглиблення ізоляції Росії від світових ринків та ускладнення для Москви фінансування її військових операцій в Україні.

Контекст

Росбанк входить до списку системно значимих банків РФ. На 1 січня 20222 року банк займав 12 місце за величиною активів і 11 місце за величиною капіталу.

У квітні російський олігарх Володимир Потанін придбав Росбанк у французької групи Société Générale. 

15 грудня Потанін та його холдинг «Інтеррос» потрапили під санкції США. Також Мінфін США вніс у SDN-список Росбанк, що означає блокування його активів та заборону взаємодії з американцями. У банку тоді заявили, що санкції «не вплинуть істотно» на роботу кредитної організації.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну санкції проти Потаніна запровадили Канада та Велика Британія.

За оцінками американського Forbes, статки Потаніна становлять $26,4 млрд, що робить його 51-ю найбагатшою людиною у світі. У 2022 році він посів друге місце у списку найбагатших бізнесменів Росії. Російський Forbes оцінює його статки у $17,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні