Категорія
Новини
Дата

В США готують санкції проти російського олігарха Потаніна – WSJ

США планують запровадити санкції стосовно одного з найбагатших людей Росії, мільярдера Володимира Потаніна, а також щодо деяких його фінансових компаній, заявили офіційні особи США, пише The Wall Street Journal. Вашингтон шукає способи подальшого придушення Росії в умовах війни в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очікується, що обмеження охоплюватимуть санкції проти Потаніна, його дружини Катерини Потаніної та їхньої яхти, заявили чиновники. Також у списку «Інтеррос» – інвестиційний холдинг, контрольований Потаніним, та Росбанк, який «Інтеррос» купив у Société Générale SA на початку цього року.
  • Потанін є великим акціонером «ГМК «Норильський нікель» («Норнікель») – одного з найбільших у світі виробників паладію та рафінованого нікелю і джерела значної частини його особистого статку. За словами чиновників, компанія не підпадатиме під дію санкцій.
  • За словами джерел, кілька членів російського уряду також потраплять під санкції.

Контекст

«Норнікель» на початку цього року забезпечила близько 5% світового річного виробництва нікелю. Нікель є ключовим компонентом акумуляторів для електромобілів. «Норнікель» виробляє близько 40% світового паладію, що йде на виробництво каталітичних нейтралізаторів та напівпровідників. «Норнікель» також постачає так звані енергетичні перехідні метали, такі як кобальт і мідь.

Невдовзі після лютневого вторгнення Росії в Україну ціна на нікель на Лондонській біржі металів підскочила майже на 40%. 

Потанін уже потрапив під санкції Великої Британії, але не Європейського Союзу чи США. Він накопичив свої статки разом з іншими олігархами, повʼязаними з Кремлем, під час приватизації 1990-х років за колишнього президента Бориса Єльцина, коли Потанін на якийсь час обіймав посаду віцепремʼєра.

Британський уряд, який у червні ввів санкції проти Потаніна, заявив, що той «отримує вигоду або підтримує уряд Росії, володіючи або контролюючи Росбанк. Росбанк веде бізнес у російському секторі фінансових послуг, який має стратегічне значення для уряду Росії».

Володимир Потанін зі статками $17,3 млрд займає другу сходинку в рейтингу російських мільярдерів за версією Forbes. Росбанк, який належить Потаніну, входить до списку системно значущих кредитних організацій російського Центробанку. Його клієнтами, за даними на жовтень 2021 року, було близько 4 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні