Україна хоче відкрити порти і для експорту сталі, – Свириденко /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна хоче відкрити порти і для експорту сталі, – Свириденко

Getty Images

Україна прагне відкрити більше портів в рамках «зернової угоди», а також дозволити постачання сталі, щоб підтримати економіку, яка постраждала від війни з Росією, заявила в інтервʼю Bloomberg перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Віцепрем’єр закликала розширити угоду, укладену в липні минулого року за посередництва Організації Обʼєднаних Націй та Туреччини, яка відкрила три українські порти на Чорному морі, що були заблоковані російськими військами, для експорту продовольства. «Для нас важливо додати більше портів, щоб збільшити обсяги експорту», – сказала Свириденко на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
  • За словами Свириденко, після того, як економіка скоротилася майже на третину після російського вторгнення, валовий внутрішній продукт може зрости цього року на 3%, якщо Росія відступить і відкриються морські порти.
  • «Ми зосередимося на будівництві додаткових сховищ для сільськогосподарських товарів, але зі стратегічної точки зору нам потрібно відкрити морські порти, – сказала міністр. – Йдеться не лише про сільське господарство, йдеться про сталь».
  • Українська економіка спустошена вторгненням, доходи скоротилися через скорочення основних експортних товарів та руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів. За словами Свириденко, минулого року ВВП скоротився на 30,2%, що є кращим результатом після початкового прогнозу у 50%.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

У серпні минулого року заступник міністра економіки Тарас Качка в коментарі Financial Times сказав, що Україна сподівається поширити угоду про розблокування експорту зерна на інші товари, зокрема метал. Тоді ж речник Путіна Пєсков заявив, що вирішення питання про включення металів до угоди щодо українського експорту неможливе без обговорення санкцій щодо російських виробників. За його словами, офіційна позиція РФ щодо включення металів в угоду про експорт українського продовольства поки не сформульована.

Загалом «зернову угоду», дія якої спливала 19 листопада, продовжено ще на 120 днів, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Україна пропонувала продовжити ініціативу мінімум на рік та долучити до неї порт «Миколаїв».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні