Категорія
Новини
Дата

Росія постачає нафту до Північної Кореї в обмін на озброєння – FT

Росія почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї всупереч санкціям ООН, що ще більше зміцнює звʼязки між двома авторитарними режимами, пише Financial Times. Супутникові знімки вказують на торгівлю зброєю в обмін на нафту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цього місяця щонайменше пʼять північнокорейських танкерів вирушили для збору нафтопродуктів із порту Східний на Далекому Сході Росії, згідно із супутниковими знімками, наданими Financial Times британським аналітичним центром Royal United Services Institute (RUSI).
  • Постачання, що почалися 7 березня, є першими документально підтвердженими прямими морськими поставками з Росії відтоді, як Рада Безпеки ООН – зі схвалення Москви – запровадила суворі обмеження на постачання нафти у 2017 році у відповідь на випробування ядерної зброї Пхеньяном.
  • Усі судна, що ходять під прапором Північної Кореї та класифікуються як танкери для перевезення нафтопродуктів, зайшли до одного й того ж причалу російської нафтової компанії у Східному порту.
Росія постачає нафту до Північної Кореї в обмін на озброєння – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Супутникові знімки підтвердили, що два кораблі потім вирушили з порту Східний до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, розвантажилися.
  • «Судна, які ми бачили на російських терміналах, є одними із суден найбільшої місткості у флоті Північної Кореї, і вони постійно заходять у порт і виходять з нього», – сказав Джозеф Бірн, науковий співробітник RUSI. – Деякі з цих суден також внесені до списку ООН, а це означає, що їм не можна навіть заходити в іноземні порти, не кажучи вже про те, щоб вони займалися постачанням нафти».
  • Колишній координатор групи ООН, яка стежить за санкціями щодо Північної Кореї, Хʼю Гріффітс заявив, що ситуація свідчить про «чітку домовленість щодо бартеру «зброя в обмін на нафту», яка відкрито порушує санкції».
  • Дослідники RUSI підрахували, що зафіксовані постачання нафти з порту Східний за лічені тижні можуть становити 125 000 барелів нафтопродуктів – чверть дозволеної річної квоти.

Контекст

Постачання почалося після того, як Північна Корея в серпні минулого року почала постачати до Росії тисячі контейнерів з боєприпасами, які, на думку військових експертів, зробили значний внесок у військові зусилля Москви в Україні. За даними RUSI, порт Східний також використовувався як перевалочний пункт для російських суден, які, ймовірно, беруть участь у торгівлі зброєю між країнами.

Виявлення очевидної торгівлі нафтою в обмін на зброю сталося в той момент, коли західні дипломати поспішають зберегти групу ООН, яка стежить за дотриманням санкцій щодо Північної Кореї, на тлі побоювань, що Росія може накласти вето на продовження мандату цієї організації, за словами трьох осіб, знайомих з ситуацією. 

За словами людей, західні чиновники відклали голосування щодо оновлення експертної групи минулого тижня після того, як Росія та Китай внесли пропозиції помʼякшити її мандат.

Дискусії щодо комісії ООН із санкцій порушили питання про те, як довго орган ООН – і сам режим санкцій – зможуть проіснувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні