Категорія
Війна
Дата

Східний арсенал Путіна. Яку зброю має Північна Корея та що може поставити Росії. Розбір Forbes

Після серії візитів офіційних осіб КНДР та РФ схоже, що російська армія дійсно отримуватиме північнокорейську зброю. Скільки її у Пхеньяна та що може бути поставлено до РФ, аналізував Forbes

Північна Корея (КНДР) багато років залишається закритою мілітаристською державою. З населенням країни у 25 млн Корейська народна армія – одна з найчисельніших армій світу: налічує 1,1 млн солдатів (під і – для порівняння, на 2021 рік населення Китаю – 1,412 млрд. Збройні сили КНР, найбільша за чисельністю армія у світі, налічує 2,25 млн осіб на дійсній службі). Так само вона має велику кількість озброєння та військової техніки: понад 21 000 артилерійських систем, 3500 танків і 2500 одиниць бронетехніки. Це значно менше, ніж мала Росія на початку вторгнення, але, зважаючи на масштаби країни, це колосальна кількість. 

Безнадійно поступаючись Південній Кореї в якості та сучасності зброї, Пхеньян постійно намагався збільшити чисельність і потужність свого арсеналу, що зрештою переросло в ядерну програму та глобальну політичну й економічну ізоляцію.

Основними споживачами військової продукції КНДР зазвичай були такі ж політичні ізгої, які не мали багатого вибору. Зокрема Іран і режим Каддафі в Лівії. 

Запасний варіант для Путіна

З початку 2023 року активно лунають тези про те, що у Росії вичерпуються запаси артилерійських снарядів. І основним зовнішнім джерелом поповнення цих запасів розглядалася саме Північна Корея. Маючи аналогічні калібри артилерійських систем, КНДР потенційно може розвʼязати проблему РФ. 

Після зустрічі президента РФ Володимира Путіна і глави КНДР Кім Чен Ина російські провладні ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що Північна Корея передасть Росії 10 млн артилерійських снарядів. Чого має вистачити принаймні на рік великої війни. 

Перші артилерійські боєприпаси дійсно потрапили на лінію фронту. Але чи насправді Північна Корея здатна передати мільйони снарядів, поки говорити зарано.

Яку зброю має Північна Корея

Більшість північнокорейської техніки – це або старі радянські види озброєння, або власна зброя, заснована на радянських традиціях.

Танкова армія КНДР все ще складається зі старих Т-34, Т-54/55 та Т-62. Іще рік-два тому цей арсенал виглядав би безнадійно застарілим. Але зараз, коли Росія знімає зі зберігання власні Т-62 і Т-54/55, питання технічного відставання уже не настільки важливе, якщо цієї зброї багато. КНДР має понад 3500 танків.

Танки під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 10 жовтня 2015 року. /Getty Images

Танки під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 10 жовтня 2015 року. Фото Getty Images

Проте у потенційній війні з Південною Кореєю Пхеньян звісно ж не збирається перемагати танками. Основна його бойова потужність – це артилерія, яка повинна завдати швидкого удару до того моменту, коли авіація і високоточна зброя Сеула завдасть удар у відповідь. 

Саме тому КНДР зберігає близько 21 000 артилерійських систем і мінометів і продовжує активно інвестувати в розробки нових артилерійських систем.

The Military Balance, підрахунки Forbes

The Military Balance, підрахунки Forbes

Корейська артилерія складається з радянських систем – гаубиці Д-30 або БМ-21 «Град», або ж власних систем, які засновані на технічних рішеннях радянської школи. Наприклад, північнокорейська САУ М1977 використовує ті ж боєприпаси, що й Д-30, а корейська РСЗВ ВМ-11 є власною модифікацією радянської БМ-21.

Гаубиці армії Північної Кореї на площі Кім Ір Сена під час військового параду в Пхеньяні, присвяченого 105-й річниці з дня народження останнього. /Getty Images

Гаубиці армії Північної Кореї на площі Кім Ір Сена під час військового параду в Пхеньяні, присвяченого 105-й річниці з дня народження останнього. Фото Getty Images

Російські мілблогери та пропагандисти очікують від КНДР постачання не тільки боєприпасів, а й відносно сучасної зброї: РСЗВ KN-09 (під і – Реактивна артилерійська система калібру 300 мм з дальністю ураження до 200 км. Складається з восьми ракет, упакованих у дві ракети з чотирма ракетами) та KN-25 (під і – Тактичний ракетний комплекс із дальністю ураження до 380 км). Їх у проросійських ресурсах називають аналогами HIMARS і ATACMS.

KN-25 дійсно відзначається досить потужним виглядом, маючи 600-мм ракету, здатну стріляти на відстань 380 км. За калібром система дійсно нагадує американський ATACMS (610 мм), але на цьому схожість закінчується. Адже навряд чи північнокорейська ракета є достатньо технологічною і сучасною, аби точно вражати об’єкти на великій відстані.

До того ж навряд чи Пхеньян погодиться передати ці системи, зважаючи, що їх побудовано лише близько 40 одиниць. Їхня кількість не є достатньою аби істотно вплинути на ситуацію на полі бою.

Ракетні установки КНДР під час військового параду в Пхеньяні, 27 липня 2013 р. /Getty Images

Ракетні установки КНДР під час військового параду в Пхеньяні, 27 липня 2013 р. Фото Getty Images

Менш потужна калібром РСЗВ KN-09 має високоточну систему наведення GPS та зображення обʼєкта. Це потенційно робить її досить ефективною. Але наскільки заявлені характеристики відповідають дійсності, сказати важко.

Східний арсенал Путіна. Яку зброю має Північна Корея та що може поставити Росії. Розбір Forbes /Фото 1

РСЗВ KN-09 відносно недавно передали на озброєння армії Кореї, тому ймовірно, їх не така вже й велика кількість. 

Якість північнокорейської зброї – під питанням: велика кількість програм розробки нового озброєння в КНДР провалена. Зокрема щодо створення власного аналога радянського винищувача МіГ-29 та підводних човнів. 

Таким чином Північна Корея навряд чи може технічно посилити російський ОПК. А сучасні зразки озброєння КНДР технічно можуть бути далекими від заявлених характеристик. 

Що може постачати КНДР

Небезпека в тому, що для КНДР головними артилерійськими калібрами є радянські калібри 122 мм і 152 мм. За даними The Economist, Пхеньян уже постачає 152-мм боєприпаси та снаряди типу «Катюша» 122 мм. The Guardian із посиланням на неназвані джерела в американській розвідці також зазначає, що КНДР постачатиме Росії радянські 152-мм снаряди.

Головне питання – скільки саме Північна Корея здатна поставити цих боєприпасів і як швидко.

Росія виготовляє близько 1,5-2 млн снарядів на рік, а потребує близько 10 млн. Чи дійсно Пхеньян володіє вільними залишками у такій кількості – велике питання.

Ймовірно новини в російських ЗМІ про постачання 10 млн снарядів із Північної Кореї надто перебільшені й скоріш за все є інформаційною атакою. 

Броньовані машини під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 10 жовтня 2015 року. /Getty Images

Броньовані машини під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 10 жовтня 2015 року. Фото Getty Images

Також питанням є доцільність постачання снарядів залізницею через усю Росію. Це займатиме багато часу і можливо логістика буде не настільки злагодженою й швидкою. Тож скоріш за все північнокорейські боєприпаси можуть розглядатися як додаткове, а не основне джерело постачання.

Окрім боєприпасів, Північна Корея має велику кількість мінометів 82-мм та 120-мм. Близько 7500 одиниць, за даними The Military Balance. Що також може передбачати велику кількість мін до них.   

Тож повноцінне входження КНДР у війну в якості одного з головних постачальників РФ може й не матиме вирішального впливу, однак все ж є небезпечним і дає додатковий імпульс російській артилерії. 

Невибіркова і неточна зброя, на яку звикли спиратися нерозвинені технічно армії світу, все ж є руйнівною та небезпечною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні