Категорія
Новини
Дата

Росія продає нафту в Індію дешевше за цінове обмеження Заходу – Reuters

1 хв читання

Флагманська російська нафта марки Urals цього місяця продавалася з вищими знижками після заборони Європи на імпорт російської нафти, а домінуючий покупець Індія купила барелі за ціною, значно нижчою за встановлену Заходом цінову межу в $60, повідомили Reuters чотири джерела на ринку.

Ключові факти

  • Заборона Європейського Союзу на імпорт російської морської нафти з 5 грудня змусила Москву шукати альтернативні ринки, насамперед в Азії. Також 5 грудня країни «Великої сімки» запровадили верхню межу цін на російську морську нафту в обсязі $60, щоб спробувати обмежити можливості Москви щодо фінансування війни в Україні.
  • За словами двох трейдерів, дії Заходу привели російських виробників до жорсткої конкуренції один з одним і з постачальниками з Азії, Європи та Близького Сходу, а це означає, що для того, щоб знайти покупців, треба знизити ціни.
  • За деякими угодами цього місяця ціна на нафту Urals в індійських портах, включно зі страхуванням і доставленням кораблем, упала приблизно до мінус $12-15 за барель проти середньомісячної ціни нафти марки Brent із датою постачання, порівнюючи зі знижкою в $5-8 за барель у жовтні та $10-11 за барель у листопаді.
  • Розрахунки агентства показали, що знижки на нафту сорту Urals у західних портах Росії для продажу в Індію за деякими угодами зросли до $32-35 за барель, якщо в ціну не включено фрахт.
  • Постачання Urals до Індії в листопаді зросли щонайменше до 3,7 млн тонн. Згідно з даними, отриманими з джерел, у листопаді Росія стала найбільшим постачальником нафти до Індії, замінивши Ірак.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні