Категорія
Новини
Дата

Росія продає нафту в Індію дешевше за цінове обмеження Заходу – Reuters

Флагманська російська нафта марки Urals цього місяця продавалася з вищими знижками після заборони Європи на імпорт російської нафти, а домінуючий покупець Індія купила барелі за ціною, значно нижчою за встановлену Заходом цінову межу в $60, повідомили Reuters чотири джерела на ринку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заборона Європейського Союзу на імпорт російської морської нафти з 5 грудня змусила Москву шукати альтернативні ринки, насамперед в Азії. Також 5 грудня країни «Великої сімки» запровадили верхню межу цін на російську морську нафту в обсязі $60, щоб спробувати обмежити можливості Москви щодо фінансування війни в Україні.
  • За словами двох трейдерів, дії Заходу привели російських виробників до жорсткої конкуренції один з одним і з постачальниками з Азії, Європи та Близького Сходу, а це означає, що для того, щоб знайти покупців, треба знизити ціни.
  • За деякими угодами цього місяця ціна на нафту Urals в індійських портах, включно зі страхуванням і доставленням кораблем, упала приблизно до мінус $12-15 за барель проти середньомісячної ціни нафти марки Brent із датою постачання, порівнюючи зі знижкою в $5-8 за барель у жовтні та $10-11 за барель у листопаді.
  • Розрахунки агентства показали, що знижки на нафту сорту Urals у західних портах Росії для продажу в Індію за деякими угодами зросли до $32-35 за барель, якщо в ціну не включено фрахт.
  • Постачання Urals до Індії в листопаді зросли щонайменше до 3,7 млн тонн. Згідно з даними, отриманими з джерел, у листопаді Росія стала найбільшим постачальником нафти до Індії, замінивши Ірак.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні