Категорія
Новини
Дата

Росія може запровадити одноразовий податок для великого бізнесу через падіння доходів від нафти – Reuters

Росія розглядає можливість запровадження одноразового добровільного податку на непередбачені витрати для великого бізнесу, оскільки щомісячні доходи країни від нафти та газу впали до найнижчого рівня з 2020 року, пише Reuters із посиланням на джерела. Російський бізнес виступив проти ініціативи.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Три джерела повідомили, що влада розглядає можливість одноразового внеску до бюджету від бізнесу в розмірі близько 200–250 млрд рублів ($2,8–3,5 млрд).
  • Ціна на російську нафту впала приблизно на 20% з початку грудня, коли західні країни встановили цінову межу $60 на експорт російської нафти. Нафта марки Urals зараз торгується приблизно по $56 за барель, що набагато нижче $70, необхідних для балансу бюджету.
  • «Обговорюється добровільний внесок від бізнесу… разовий внесок», – заявив перший віце-премʼєр Андрій Білоусов у коментарях, опублікованих росЗМІ.
  • За повідомленням The Bell, ідею введення податку на непередбачені витрати розкритикував як мінімум один з найбільших бізнес-союзів Росії, який виступив із зустрічною пропозицією про підвищення ставок податку на прибуток на 0,5%.
  • Міністерство фінансів РФ виступило з публічним спростуванням пропозиції бізнес-союзу, стверджуючи, що хоча основні параметри податкової системи цього року залишаться без змін, компанії за останні два роки отримали надприбутки, і на це необхідно звернути увагу.
  • «Це не підвищення податків. Це податок на непередбачені витрати, поняття, відоме у податковій практиці як одноразове стягнення податку», – сказав Білоусов, додавши, що захід матиме добровільний характер.
  • Але одне з джерел Reuters сказало, що малоймовірно, що будь-яка компанія буде готова відмовитися від платежу.

Контекст

Уряд РФ вже різко збільшив податкове навантаження на нафтогазову галузь на 2023–2025 роки, що стало найбільшим підвищенням у її історіїі. Тоді як уряд та Центральний банк визнали «труднощі», РФ заявляє, що її економіка стійка, і що санкції бʼють по Заходу.

У січні Bloomberg писав, що російський уряд має намір збільшити дивіденди для держкомпаній та податки для виробників добрив і вугілля, а також урізати видатки, не повʼязані з обороною, по мірі зростання витрат на вторгнення в Україну. В ухвалі уряду РФ ці зусилля називали частиною «мобілізації доходів». За словами джерел, частина додаткових грошей необхідна для покриття витрат, повʼязаних із війною. За їхніми словами, рішення про розмір дивідендів або одноразовий збір ще не прийнято, оскільки сума залежатиме від того, як бюджет повівся протягом усього 2022 року.

Надходження від нафти та газу у січні впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го.

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні