Категорія
Новини
Дата

Україна очікує включення в санкційні пакети обмежень проти атомної та алмазної індустрій РФ – Шмигаль

Україна розраховує на включення до санкційних пакетів російської алмазної індустрії, а також обмежень проти атомної галузі, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, слід запровадити санкції, зокрема проти керівників «Росатома» й усіх підприємств, які належать до ядерної галузі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Очільник уряду висловив сподівання, що найближчим часом будуть запроваджені санкції проти атомної галузі РФ. «Портфель закордонних замовлень компанії «Росатом» становить $200 млрд. Зважаючи на окупацію Запорізької АЕС та ядерний шантаж, важливо через санкції дати сигнал Росії, що це неприпустимо», – наголосив Шмигаль.
  • Прем’єр-міністр також підкреслив важливість санкціонування фізичних осіб, які безпосередньо впливають на хід повномасштабної агресії, зокрема керівників «Росатома» й усіх підприємств, які належать до ядерної галузі. «Другий крок – це безпосередньо санкціонування самих підприємств і їхніх контрактів, зокрема з європейськими країнами», – зауважив він
  • Алмазна індустрія, за словами прем’єра – ще один із секторів, який Україна хотіла б включити до наступного пакету санкцій.
  • Також Шмигаль закликав весь цивілізований світ долучитися до створення міжнародного трибуналу з метою засудження воєнних злочинів політичного керівництва РФ.

Контекст

Ще минулого року The New York Times стало відомо, що низка країн ЄС лобіює захист секторів від антиросійських санкцій. Йдеться про винятки для алмазів, урану й нафти.

Нещодавно видання The Washington Post писало, що держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива. Україна закликала Захід запровадити санкції проти компанії. Раніше премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Болгарія теж може застосувати право вето щодо санкцій ЄС проти російської атомної енергетики, заявив президент Болгарії Румен Радев.

Європейський Союз планував запровадити 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. До пакету мають намір включити чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк. Також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Адміністрація президента США Джо Байдена готувала кілька оголошень, спрямованих на демонстрацію непохитної підтримки США України до роковин початку війни наступного тижня. Зокрема, йдеться про нові санкції проти Росії та військову допомогу на $450 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні