Категорія
Новини
Дата

Велика Британія запровадила нові санкції проти РФ. Вони стосуються банків, керівників оборонних підприємств та «Росатома»

Велика Британія оголосила про новий пакет скоординованих на міжнародному рівні санкцій та торговельних заходів, у тому числі заборону експорту всіх предметів, які Росія використовувала на полі бою дотепер, повідомляє британський уряд. Також під санкції потрапили керівники компанії «Росатом», а також керівники оборонних компаній та інші представники російської еліти.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нові санкції стосуються сотень товарів – авіаційних деталей, радіоапаратури та електронних компонентів, які можуть бути використані російським військово-промисловим комплексом, у тому числі під час виробництва БПЛА.
  • В британському уряді кажуть, що сьогоднішні заходи завдадуть РФ ще більших збитків, підірвавши путінську військову машину, яка вже змушена мобілізувати радянські танки та розбирати морозильники задля низькосортних чипів. Велика Британія також заборонить імпорт 140 товарів, у тому числі вироби із заліза та сталі, перероблені в третіх країнах.
  • Також Велика Британія запровадила санкції щодо еліти, яка керує ключовими галузями путінського бізнесу. Під санкції потрапили керівники вищої ланки російської державної компанії «Росатом», а також керівники двох найбільших російських оборонних компаній, чотирьох банків.
  • За даними уряду Великої Британії, «Росатом» має тісні звʼязки з російським військово-промисловим комплексом, у тому числі через Олександра Новака, який одночасно є членом наглядової ради та віцепремʼєром. Повідомляється, що компанія постачає виробникам озброєнь технології та матеріали, необхідні для поповнення запасів на лінії фронту Росії, у тому числі оборонним фірмам під санкціями.
  • У рамки сьогоднішнього пакету санкцій також потрапляють чотири банки, в тому числі МТС. Це має ще більше ізолювати Росію від міжнародної фінансової системи та допоможе Великій Британії та партнерам запобігти обходу обмежень.
  • Сьогоднішні санкції також націлені на фізичних та юридичних осіб в основі військово-промислового комплексу. Зокрема, це 34 керівники, повʼязані з двома найбільшими російськими оборонними компаніями «Ростех» і «Алмаз-Антей»; шість російських організацій, які займаються виробництвом чи ремонтом військової техніки для Збройних сил Росії, в тому числі для авіації та флоту; пʼять високопоставлених іранських керівників Qods Aviation Industry – компанії, що виробляє безпілотники, які використовуються для атак по Україні.
  • Також санкції ввели щодо Маттіаса Варніга (близького друга Путіна, генерального директора Nord Stream 2, раніше був членом рад директорів компаній «Транснефть» та «Роснефть»), Любові Кабаєвої (матері російської гімнастки та депутата Держдуми Аліни Кабаєвої, яка, ймовірно, має близькі стосунки з Путіним), Олексія Дюміна (колишнього головного охоронця Путіна, який запускав школу навчання керування безпілотниками для російських військових), Олексія Козака (сина колишнього віцепремʼєра та соратника Путіна Дмитра Козака).
  • Також санкції застосували щодо 20 керівників «Газпрому» і «Аерофлоту», зокрема голови «Газпрому», колишнього премʼєр-міністра Росії Віктора Зубкова і двох чинних російських міністрів.

Контекст

Водночас ЄС не зміг затвердити 10-й пакет санкцій проти Росії до роковин вторгнення в Україну, блок намагається домовитися до пʼятниці, 25 лютого, пише Politico. Дипломати кажуть, що було досягнуто згоди майже по всьому пакету санкцій, але Польща вважає заслабкими обмеження щодо імпорту синтетичного каучуку і вимагала повної заборони.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні