Категорія
Новини
Дата

Росія відправила в Сирію краденого в Україні зерна на $40 млн – Reuters

Росія відправила до Сирії приблизно 100 000 тонн пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення, пише Reuters з посиланням на заяву посольства України в Бейруті. Посольство назвало такі дії РФ «злочинною діяльністю».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вантажі доставило російське судно «Матрос Позиніч», яке пришвартувалося в головному морському порту Сирії Латакія наприкінці травня.
  • За даними Refinitiv, «Матрос Позиніч» завантажив пшеницю в порту Севастополь в окупованому Криму з датою відправлення 19 травня та місцем вивантаження в Сирії. Супутникові знімки Planet Labs PBC від 29 травня показали те ж саме судно, пришвартоване в Латакії.
  • Посольство України в Лівані стверджує, що зерно на борту «Матрос Позиніч» було викрадено з українських сховищ у районах, нещодавно окупованих російськими військами. «Пшеницю крадуть із підприємства, яке збирає пшеницю трьох областей України в одну партію», – повідомили в посольстві, назвавши це «злочинною діяльністю». 
  • За останні три місяці до Сирії надійшло понад 100 000 тонн «награбованої» української пшениці, заявили в посольстві. Враховуючи міжнародні ціни більше $400 за тонну, такий обсяг коштував би понад $40 млн.

Контекст

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, більшу частину з 1,5 млн тонн зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено.

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 тонн зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Російські окупанти вивозять десятки тисяч тонн зернових та овочевих культур з окупованої Херсонської області на територію анексованого Криму, повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні