Росія використовує територію Курської АЕС для зберігання ракет – ГУР
Категорія
Новини
Дата

Росія використовує територію Курської АЕС для зберігання ракет – ГУР

Територію Курської АЕС та пов’язаних з нею підприємств російські військові використовують для зберігання та обслуговування ракет, повідомляє Головне управління розвідки. Також там можуть розміщуватись іранські дрони і балістичні ракети.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними розвідки, впродовж останніх декількох тижнів до підземних ангарів підприємства «Курскатоменергоремонт» в районі селища Іваніно Курської області представники ЗС РФ завозили ракети до комплексів С-300. 
  • Також наприкінці жовтня помічено прибуття до цих ангарів декількох цивільних вантажівок на іранських автомобільних номерах з невідомим вантажем.
  • «Не виключено, що зазначений об’єкт підвищеної небезпеки, який безпосередньо наближений до Курської АЕС (місто Курчатов), використовується російськими ЗС у військових цілях. А саме, для прихованого розміщення та обслуговування боєприпасів до ракетного озброєння та іранських БПЛА», – кажуть у ГУР.
  • Розвідники не виключають наявність у підземних сховищах іранських балістичних ракет.
  • «Наведена інформація має стати предметом ретельної перевірки з боку представників відповідних міжнародних організацій. В першу чергу – МАГАТЕ», – вважають в управлінні.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн. За інформацією Повітряних сил, наразі невідомо, скільки дронів отримала Росія, приблизна кількість замовлення агресором – 2400 одиниць, але є ймовірність, що окупанти не отримали їх всі.

На початок листопада планується відправлення з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, казало Головне управління розвідки. Своєю чергою CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності. Зазначалося, що остання партія зброї з Ірану до Росії включала близько 450 безпілотників, які росіяни вже застосували в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні