Категорія
Новини
Дата

Росія заявила про атаку на військово-морську базу Новоросійська. Внаслідок блокування порту ціни на пшеницю підскочили

Міноборони РФ повідомило про нічну атаку на військово-морську базу Новоросійська. У РФ стверджують, що атаку здійснили ЗСУ за допомогою двох морських безекіпажних катерів. За даними Bloomberg, після атаки рух суден у порту Новоросійська заблоковано, що призвело до зростання фʼючерсів на пшеницю.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фʼючерси на пшеницю виросли після того, як російська влада закрила порт Новоросійськ для судноплавства після атаки. Ціни зросли на 2,6% на азіатських торгах. 
Росія заявила про атаку на військово-морську базу Новоросійська. Внаслідок блокування порту ціни на пшеницю підскочили /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Ще за декілька годин фʼючерси на пшеницю виросли на 3,5%.
  • Порт використовується для перевезення зерна, добрив і вугілля.
  • Також Новоросійськ – головний нафтовий порт Росії на Чорному морі, що експортує близько 600 000 барелів на день. Він також є основним пунктом експорту нафти з Казахстану, де закінчується трубопровід Каспійського трубопровідного консорціуму потужністю 1,2 млн барелів на добу.
  • У КТК повідомили, що завантаження нафти на пришвартовані танкери продовжується, збитків інфраструктурі КТК не завдано, але в порту було введено «тимчасову заборону» на рух суден.
  • Нафта марки Brent зросла на 0,6% до $85,61 за барель.
  • Російські телеграм-канали публікують фото та відео наслідків атаки на базу Новоросійська. На одному з відео видно, як пошкоджений десантний корабель, ймовірно «Оленьогірський гірник», тягнуть на буксирі, він нахилений на бік.

Контекст

Губернатор Краснодарського краю РФ Веніамін Кондратьєв підтвердив інформацію про нічну атаку на порт надводних безпілотників. За його словами, постраждалих і руйнувань немає.

Мер Новоросійська Андрій Кравченко повідомив, що екіпажі кораблів «Оленегорский горняк» і «Суворовец» відбили атаку.

Водночас джерела «Інтерфакс-Україна» в українських спецслужбах повідомляють, що операцію в бухті Новоросійська провела Служба безпеки України спільно з Військово-морськими силами ЗСУ, унаслідок якої пошкоджено великий десантний корабель «Оленегорский горняк». «Спецоперацію проводили разом із ВМС. Унаслідок атаки «Оленегорский горняк» дістав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання. Усі заяви росіян про «відбиту атаку» – фейк», – повідомив співрозмовник агентства.

17 червня стало відомо про нові вибухи й пошкодження на Кримському мосту. Російські ЗМІ також заявили про найбільшу атаку українських безпілотників по півострову. А невдовзі росіянам довелося перекривати трасу Таврида через потужні вибухи на російському полігоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні