Росія збільшила постачання пшениці з анексованого Криму до Сирії в 17 разів – Reuters
Категорія
Новини
Дата

Росія збільшила постачання пшениці з анексованого Криму до Сирії в 17 разів – Reuters

2 хв читання

Використовуючи малопомітний флот кораблів під санкціями США, Сирія цього року різко збільшила імпорт пшениці з анексованого РФ Криму, що є ознакою посилення звʼязку між двома союзниками, яких уникає Захід, пише Reuters.

Ключові факти

  • Обсяг пшениці, яку відправляють до Сирії з чорноморського порту Севастополь у Криму, зріс цього року в 17 разів і склав трохи більш ніж 500 000 тонн, як показують раніше невраховані дані Refinitiv про доставку, що становить майже третину загального обсягу імпорту зерна до країни.
  • У звʼязку з тим, що санкції ускладнюють для Сирії та Росії торгівлю з використанням основного морського транспорту та морського страхування, дві країни дедалі більше покладаються на власні судна для перевезення зерна, включно з трьома сирійськими суднами, на які поширюються санкції, введені Вашингтоном. 
  • І Україна, і встановлена Росією влада погоджується з тим, що частина зерна експортується з окупованої частини Запорізької області через Крим. Однак Україна стверджує, що зерно було вкрадене окупантами, але Росія заперечує ці звинувачення.
  • Україна стверджує, що, як мінімум, частина зерна, що пройшло через Севастополь, була вивезена з українських територій після вторгнення Росії. Посольство України в Бейруті оцінює, що 500 000 тонн вкраденого українського зерна прибуло до Сирії після вторгнення з кількох портів. Ці розрахунки та твердження української влади про крадіжку зерна засновані на інформації від власників полів та силосів на окупованих територіях, супутникових даних про рух вантажівок у порти та відстеження суден.
  • За даними Refinitiv, цього року до кінця листопада Сирія імпортувала із Севастополя близько 501 800 тонн пшениці, порівнюючи з 28 200 тонн за весь 2021 рік. Вантажі були отримані з травня, а найбільша щомісячна партія 78 600 тонн припала на жовтень.
  • Вантажі пшениці зазвичай переміщуються до сирійських портів Латакія та Тартус на трьох сирійських кораблях. За даними Equasis та Міністерства фінансів США, кораблі – «Лаодикія», «Фінікія» та «Сурія» – належать державному Сирійському головному управлінню морського транспорту. Усі три судна перебувають під санкціями США з 2015 року за їхню ймовірну роль у конфлікті в Сирії.

Контекст

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш імовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, – Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

У червні американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

Російська Федерація завозить в Туреччину крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське». Про це в інтервʼю «Укрінформу» повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. Українська сторона документує кожен факт вивезення краденого зерна і працює над формуванням доказової бази, щоб було юридичне обґрунтування незаконності дій РФ та підстави для припинення руху цих суден, сказав посол.

Росія вкрала українського зерна на суму не менш ніж $530 млн за допомогою схеми з фальсифікованими деклараціями та підставною фірмою, йдеться в розслідуванні Associated Press і PBS. Судна, повʼязані з найбільшим російським зернотрейдером «РІФ Трейдінг», відправили тисячі тонн вкраденого українського зерна покупцям в усьому світі, використовуючи складну систему фідерних суден та плавучих кранів, ідеться в розслідуванні The Wall Street Journal.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні