Категорія
Новини
Дата

Росія збільшує відвантаження нафти з тихоокеанських портів – Bloomberg

Сукупні потоки російської нафти зросли до 3,63 млн барелів на день за тиждень до 24 лютого, пише Bloomberg. Падіння постачань із чорноморських та арктичних терміналів було більш ніж компенсовано зростанням відвантажень із Тихого океану.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Експорт російської нафти із Чорного моря різко скоротився, через шторми порт Новоросійськ був закритий, а потоки з арктичного терміналу в Мурманську також скоротилися, але падіння було більш ніж компенсовано, ймовірно, рекордними обсягами тихоокеанських терміналів РФ. Рекордні 10 танкерів були завантажені в порту Козьміно минулого тижня, зокрема, потоки збільшилися за рахунок відновлення постачання нафти залізницею.
  • За даними групи дослідників, партії сирої нафти зі цих портів країни продаються майже на 40% дорожче, ніж вантажі, що експортуються через Балтійське море.
  • Обсяг сирої нафти на суднах, що прямують до Китаю та Індії, на додачу до менших потоків до Туреччини та вантажів на суднах, які ще не вказали кінцевий пункт призначення, зріс за чотиритижневий період у середньому до 3,27 млн барелів на день. Це найвищий показник, що спостерігається з того часу, як Bloomberg почав відстежувати постачання на початку 2022 року.
  • Потоки до Китаю зросли до нового максимуму після вторгнення.
  • Надходження до скарбниці Кремля від експортного мита на сиру нафту різко скоротилися з початку року. Хоча зниження цін на сиру нафту відіграло свою роль у цьому падінні, найбільший ефект справила зміна формули, яка використовується для розрахунку ставок мит.
  • Надходження до військової скарбниці Кремля від його експортного мита на сиру нафту склали $44 млн за сім днів до 24 лютого, але середній прибуток за чотири тижні впав на $3 млн до $43,4 млн.

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні та нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі та банківського сектору. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Мільйони барелів російської нафти та палива були переправлені між танкерами всього за кілька кілометрів від узбережжя Греції, що є одним із обхідних шляхів, які трейдери використали для подолання санкцій Європейського Союзу проти Москви, пише Bloomberg. За даними агентства, з 1 січня з одного танкера на інший у затоці Лаконікос було перевантажено щонайменше 23 млн барелів сирої нафти і додаткових обсягів очищеного палива.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні