Категорія
Новини
Дата

Росія зруйнувала 30% українських електростанцій. Переговорів з Путіним не буде – Зеленський

Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, повідомив президент Володимир Зеленський. За останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його президента, з 10 жовтня внаслідок російських ударів 30% українських електростанцій було зруйновано, що призвело до масових відключень електроенергії у всій країні.
  • Зеленський назвав націленість РФ на українську енергетичну та критичну інфраструктуру «іншим видом російських терористичних атак», які знищують простір для переговорів.
  • «Місця для переговорів із путінським режимом не залишилося», — написав Зеленський.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА, окупанти застосували 84 крилаті ракети і 24 безпілотні літальні апарати, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

10 жовтня, через російські ракетні обстріли було знеструмлено 3900 населених пунктів: міст, сіл, містечок. Минулого тижня уряд просив громадян у години пік зменшити споживання електроенергії та не вмикати енергомістких приладів. Це дуже важливо для стабільної роботи енергосистеми, заявляв премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Про це повідомив Шмигаль. Він додав, що сотні населених пунктів знеструмлені внаслідок цієї атаки.

Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. Через ранкові обстріли 585 українських населених пунктів досі залишаються без електроенергії, зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

У вівторок вранці окупанти завдали ударів по об‘єкту енергетичної інфраструктури у Дніпрі. У зв‘язку з обстрілами міста в деяких районах відсутнє електро- та водопостачання. Також, за попередньою інформацією, є два влучення в об‘єкт енергозабезпечення в Житомирі, повідомляє заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко. У місті немає світла та води. Лікарні – на резервному живленні.

Зранку в Києві знову прогриміли вибухи. За інформацією мера столиці Віталія Кличка, йдеться про обстріл двох об‘єктів критичної інфраструктури. Внаслідок обстрілу відбулось аварійне відключення електропостачання на лівому березі.

В Офісі президента попередили, що українцям потрібно готуватися до віялових відключень електроенергії через ворожі ракетні удари по великим обʼєктам енергозабезпечення. За словами Тимошенка, на українців найближчим часом чекають «важкі часи» з віяловими відключеннями електроенергії, оскільки Росія поставила за мету залишити країну без світла і тепла.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні