Категорія
Новини
Дата

Путін доручив передати в управління Росії Запорізьку АЕС. В Енергоатомі кажуть – станція працюватиме в українській енергосистемі

Президент Росії Володимир Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), пишуть російські ЗМІ. Так званий указ дієтиме від моменту підписання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сьогодні Reuters із посиланням на росЗМІ і позицію міністерства закордонних справ РФ писав, що Росія планує контролювати роботу Запорізької атомної електростанції після анексії окупованої території.
  • Росія захопила Запорізьку АЕС на початку березня, невдовзі після вторгнення в Україну, але український персонал продовжував її експлуатувати.
  • Інше державне російське інформагентство повідомило, що Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), найближчим часом відвідає Москву, щоб обговорити ситуацію на АЕС.
  • «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».
  • У «Енергоатомі» вже повідомили, що рішення «Росатома» щодо створення товариства «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» з юридичною адресою в Москві є «агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній».
  • «Україна і весь цивілізований світ знають, що Запорізька АЕС продовжить працювати в Україні, згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в Енергоатомі», – йдеться у заяві.
  • Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що вирушив до Києва. «Їдемо до Києва на важливі зустрічі. Потреба у створенні зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції зараз актуальна як ніколи», — написав він.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом із працівниками МАГАТЕ. Після візиту на ЗАЕС Гроссі заявив, що переважна більшість систем на АЕС перебуває в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена. Також, за його словами, російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається розвʼязувати проблему в оперативному режимі. Після відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути за рахунок роботи дизельних генераторів.

Минулого місяця Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії і «сісти за стіл переговорів».

У відповідь на це президент Зеленський оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу до НАТО необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки триватиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України. Йдеться про укази російського диктатора Володимир Путіна щодо визнання «незалежними» Криму, територій, які тимчасово контролюються терористами «ЛНР» та «ДНР», і окупованих територій Запорізької та Херсонської областей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні