Категорія
Новини
Дата

Росіяни викрали з окупованого Маріуполя сталі на $600 млн. Частина продукції належала європейським клієнтам – «Метінвест»

Росіяни викрали сталі на $600 млн із заводів та портів на тимчасово окупованих територіях, повідомив в інтервʼю ВВС гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков. Частина продукції належала європейським клієнтам.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Те, що вони роблять, – це, по суті, мародерство. Вони крадуть не лише наші продукти, а й деякі з цих продуктів, які вже належать європейським клієнтам. Тож, по суті, вони не лише крадуть у нас, вони крадуть у європейців також», – заявив Риженков.
  • За оцінками керівника «Метінвесту», росіяни викрали сталі з підприємств і портів окупованих територій на $600 млн.
  • Викрадену продукцію переправляють до Росії і потім продають на внутрішніх ринках або відправляють до країн Африки та Азії. 
  • «Метінвест» документує факти крадіжок і готується позиватися до суду, додав Риженков. 

Контекст

До війни на підприємства групи «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського – «Азовсталь» та Маріупольський меткомбінат імені Ілліча – припадало 40% усього виробництва сталі в Україні. 

Раніше группа «Метінвест» заявляла, що на момент початку військового вторгнення в акваторії маріупольського порту було зафіксовано кілька комерційних суден: SMARTA (Ліберія), AZOV CONCORD (Мальта), AZBURG (Домініка), TZAREVNA (Мальта), BLUE STAR I (Панама) та LADY AUGUSTA (Ямайка), на які вже було завантажено 28 000 т металургійної продукції.

За даними директора ДП «Маріупольський торговельний порт» Ігоря Барського, на території підприємства залишалося приблизно 200 000 т металу та чавуну вартістю понад $170 млн. За його словами, переважна кількість металу належала групі «Метінвест».

Рінат Ахметов заявляв, що довоєнна капіталізація промислових активів групи СКМ, зруйнованих та постраждалих через війну РФ проти України, перевищувала $20 млрд. Зокрема, «Азовсталі» та ММК ім. Ілліча – $11 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні