Категорія
Новини
Дата

Російські бізнесмени отримати $11 млрд дивідендів на підйомі військової економіки – Bloomberg

2 хв читання

Щонайменше дюжина російських бізнесменів отримала понад 1 трлн руб. ($11,3 млрд) за 2023 рік і в першому кварталі цього року у вигляді дивідендів, пише Bloomberg. Багато хто цих магнатів тісно повʼязаний з президентом Володимиром Путіним, лише деякі – потрапили під санкції через війну, яка триває вже третій рік.

Ключові факти

  • Російські магнати отримали мільярди доларів у вигляді дивідендів, оскільки їхні компанії відновили чи збільшили виплати на тлі адаптації економіки РФ до санкцій.
  • Вагіт Алекперов, ключовий акціонер і колишній президент нафтового гіганта ПАТ «Лукойл», очолив список з дивідендами в розмірі близько 186 млрд руб. Він перебуває під санкціями Великої Британії та Австралії, але досі уникав санкцій США та Євросоюзу.
  • Мільярдери Олексій Мордашов з ПАТ «Сєвєрсталь» та Володимир Лісін з ПАТ «Новолипецький металургійний комбінат» виявилися наступними зі 148 млрд руб. і 121 млрд руб. дивідендного доходу відповідно. Мордашов перебуває під санкціями США, Великої Британії та ЄС, тоді як Лісін не перебуває під серйозними обмеженнями.
  • Водночас мільярдери зіткнулися з проблемою, куди інвестувати свої дивіденди після того, як санкції змусили багатьох звернутися до внутрішнього ринку. У травні приватні інвестори вклали на Московській біржі 116,3 млрд. руб., що є рекордним місячним показником у 2024 році.
  • Інвестиції в російську промисловість зросли на 14,5% у річному вирахуванні в першому кварталі до рекордних майже 6 трлн руб, показали дані центрального банку. Проте внутрішні можливості обмежені.
  • У червні США запровадили санкції щодо Московської біржі і змусили її припинити торгівлю доларами та євро.

Контекст

США та їхні союзники ввели масштабні санкції проти Росії у відповідь на вторгнення у лютому 2022 року, що спонукало багато компаній призупинити виплату дивідендів на тлі невизначеності щодо потенційного економічного краху. 

Ці побоювання не підтвердилися, оскільки економіка Росії поступово адаптувалася до нових умов, а експортери знайшли альтернативні ринки.

Після спаду на рік після початку вторгнення економіка Росії різко відновилася, оскільки уряд вклав величезні кошти у розширення оборонної промисловості.

Валовий внутрішній продукт зріс на 5,4% у першому кварталі, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Багато експортерів сировинних товарів відновили виплату дивідендів після реструктуризації свого бізнесу та перенаправлення продажів на ринки Китаю, Індії та інших країн Глобального Півдня, які не запровадили санкції через війну в Україні.

Багато державних корпорацій, таких як ПАТ «Газпром нафта» та найбільший російський банк ПАТ «Сбербанк», ніколи не припиняли виплачувати дивіденди, отримуючи рекордний прибуток під час війни. Минулого місяця акціонери Сбербанку затвердили рекордні 752 млрд. руб. дивідендів за 2023 рік.

Тим не менш, економіка Росії може зіткнутися зі значними проблемами у другій половині року та у 2025 році, що може спонукати уряд підвищити податки, вважає Кріс Уіфер, генеральний директор Macro-Advisory Ltd. За його словами, компанії стикаються з зростаючими труднощами з платежами, що може призвести до дефіциту промислових комплектуючих та споживчих товарів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні