Категорія
Новини
Дата

«Незалежність» ОРДЛО, звернення Зеленського, санкції США проти псевдореспублік. Головні новини

Президент РФ Володимир Путін підписав укази про визнання ОРДЛО і офіційно відправив туди російські війська. Як відреагували на ці події Україна та світ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Путін підписав укази про визнання псевдореспублік ОРДЛО

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО. Про підписання відповідних указів він повідомив у записаному відеозверненні до росіян, докумнти підписав у Кремлі у присутності ватажків терористів. Свою промову він оголошував майже годину, погрожуючи Україні, НАТО та США.

Путін офіційно направив російські війська в ОРДЛО

Росія направила на схід України війська «для підтримки миру». Зокрема, це передбачають підписані президентом РФ укази про визнання «незалежності» псевдореспублік ОРДЛО. У «документах», які опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії, йдеться про підготовку договору «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу», а також про підготовку переговорів «про встановлення дипломатичних відносин». Росія зможе будувати свої військові бази в ОРДЛО – якщо ратифікує так званий «договір про дружбу» між «ЛНР» та «ДНР», йдеться у статті 5 «договору про дружбу» з «ДНР», що оприлюднило РИА Новости.

Колона техніки та солдатів пройшла через Донецьк у напрямку лінії зіткнення

Вночі через Донецьк пройшов великий ешелон російської військової техніки та військовослужбовців, повідомило Радіо Свобода з посиланням на очевидців. За їхніми свідченнями, колона танків та бронетехніки пройшла центром міста близько 22:00 за Києвом. Ешелони рухалися вулицею Університетською у північно-західному напрямку до лінії зіткнення. Рух колони тривав упродовж години, кажуть очевидці.

РНБО перейшла в режим роботи 24/7

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що РНБО перевели у режим роботи 24/7. Держава виконуватиме всі взяті на себе зобов’язання щодо своїх громадян – жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, які виявлять бажання переїхати на підконтрольну частину України, повідомив Данілов. За потреби Україна також готова розширити ці зобовʼязання.

Президент Зеленський звернувся до українців

Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету і територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців у ніч проти 22 лютого.

«Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах «Нормандського формату», – сказав він.

Київ ініціював зустріч сторін Будапештського меморандуму, екстрене засідання Ради Безпеки ООН, спецзасідання ОБСЄ та екстрене скликання саміту в «Нормандському форматі», повідомив президент. Крім того, Зеленський обговорив ситуацію з президентом Франції, канцлером Німеччини, президентом США, премʼєр-міністром Британії, президентом Європейської ради, а також планує говорити з президентом Туреччини.

США ввели санкції проти визнаних Росією ОРДЛО

Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій через визнання Росією «незалежності» ОРДЛО, повідомив Білий дім.

Санкції забороняють нові інвестиції та фінансову діяльність представників США на території ОРДЛО, ввезення до США будь-яких товарів, послуг чи технологій з цих територій та експорт прямо чи опосередковано товарів, послуг чи технологій зі США до ОРДЛО. Визнання Росією ОРДЛО суперечить її зобовʼязанням щодо Мінських угод, «створює додаткову загрозу миру, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України і тим самим є надзвичайною загрозою національній безпеці та зовнішній політиці США», – йдеться у документі.

Макрон запропонував скликати екстрене засідання Радбезу ООН

Президент Франції Емманюель Макрон запропонував скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН та ухвалити європейські санкції після рішення РФ про визнання незалежності так званих «Л/ДНР».

Він засудив одностороннє порушення Росією міжнародних зобов’язань і замах на суверенітет України, йдеться у заяві Єлисейського палацу.

Україна звернулась до ООН із вимогою скликати Радбез

Україна також звернулась до ООН із вимогою скликати Раду безпеки через визнання РФ незаконних збройних формувань на Донбасі. Відповідне звернення вже передано у Радбез, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

Окупанти продовжують обстріли на Донбасі

21 лютого окупанти 84 рази порушили режим припинення вогню на Донбасі: двоє українських воїнів загинули, 12 – поранені, ще шестеро отримали бойові травмування. Протягом доби російсько-окупаційні війська 64 рази вели вогонь із забороненого Мінськими домовленостями озброєння, повідомляє Штаб ООС.

У РФ не розуміють, у яких межах визнавати ОРДЛО

Так звані «Л/ДНР» можуть бути визнані Росією у межах Донецької та Луганської областей, заявив глава комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Калашніков, пише «Інтерфакс».

«У цій угоді не уточнюється, але я думаю, що мається на увазі державність, яка була затверджена на старому і єдиному референдумі, який був проведений в інших межах ніж ті, які зараз займає ДНР», – сказав Калашніков, відповідаючи на запитання журналістів. Він пояснив, що «зараз «ДНР» та «ЛНР» займають територію менше, ніж це було на референдумі, але вони вважають, що їхня державність поширюється на ту територію теж».

Пізніше Калашников сказав «Ехо Москви», що минулі повідомлення про визнання «ЛНР» та «ДНР» у рамках Донецької та Луганської областей були «уткою», та додав, що уточнювати чужі кордони – «не право Росії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні