Категорія
Новини
Дата

Російський рубль упав майже до восьмимісячного мінімуму і становить 72 руб./$

Російський рубль упав до найслабшого рівня з кінця квітня – до 72 руб./$ у четвер, оскільки побоювання щодо впливу санкцій на російські нафту й газ збільшили втрати валюти цього місяця більш ніж на 15%, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вранці рубль упав на 1,8% щодо долара – до 72,25, раніше досягнувши 72,3075, найслабшої позначки з 29 квітня.
  • Він також втратив 1,6% – до 76,82 до євро, що також є майже восьмимісячним мінімумом, і втратив 2% щодо юаня до майже семимісячного мінімуму в 10,28.
  • Рубль продовжує «нестримне падіння», вважають аналітики «Велес Капіталу». За їхніми словами, якщо рубль зміцниться вище за психологічно важливі рівні 70 за долар, 75 за євро і 10 за юань, це може відкрити нові горизонти падіння для російської валюти.
  • Падіння доходів від експорту в останні місяці посилилося нафтовим ембарго Європейського Союзу, яке почалося в грудні, коли також набуло чинності обмеження нафтових цін. Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, подорожчала на 0,3% – до $ 82,4 за барель.
  • Аналітики очікують, що рубль зміцниться наступного тижня, коли мають бути сплачені податки наприкінці місяця, – тоді російські експортери зазвичай конвертують виторг від іноземної валюти для погашення місцевих зобовʼязань.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 1,8% до 923,7 пункту, найнижчого рівня з 10 жовтня. Рублевий індекс Мосбіржі зріс на 0,1% – до 2118,1 пункту.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні