Категорія
Новини
Дата

Російський рубль упав майже до восьмимісячного мінімуму і становить 72 руб./$

1 хв читання

Російський рубль упав до найслабшого рівня з кінця квітня – до 72 руб./$ у четвер, оскільки побоювання щодо впливу санкцій на російські нафту й газ збільшили втрати валюти цього місяця більш ніж на 15%, пише Reuters.

Ключові факти

  • Вранці рубль упав на 1,8% щодо долара – до 72,25, раніше досягнувши 72,3075, найслабшої позначки з 29 квітня.
  • Він також втратив 1,6% – до 76,82 до євро, що також є майже восьмимісячним мінімумом, і втратив 2% щодо юаня до майже семимісячного мінімуму в 10,28.
  • Рубль продовжує «нестримне падіння», вважають аналітики «Велес Капіталу». За їхніми словами, якщо рубль зміцниться вище за психологічно важливі рівні 70 за долар, 75 за євро і 10 за юань, це може відкрити нові горизонти падіння для російської валюти.
  • Падіння доходів від експорту в останні місяці посилилося нафтовим ембарго Європейського Союзу, яке почалося в грудні, коли також набуло чинності обмеження нафтових цін. Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, подорожчала на 0,3% – до $ 82,4 за барель.
  • Аналітики очікують, що рубль зміцниться наступного тижня, коли мають бути сплачені податки наприкінці місяця, – тоді російські експортери зазвичай конвертують виторг від іноземної валюти для погашення місцевих зобовʼязань.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 1,8% до 923,7 пункту, найнижчого рівня з 10 жовтня. Рублевий індекс Мосбіржі зріс на 0,1% – до 2118,1 пункту.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні