ДБР повідомило про підозру Гінеру через будівництво ТЕС в Криму та постачання боєприпасів армії РФ
Категорія
Новини
Дата

ДБР повідомило про підозру Гінеру через будівництво ТЕС в Криму та постачання боєприпасів армії РФ

Російському бізнесмену, президенту ФК ЦСКА Євгену Гінеру, який побудував в окупованому Криму дві теплоелектростанції та поставляв боєприпаси російським військовим, працівники ДБР та СБУ повідомили про підозру, йдеться в повідомленні пресслужби Держбюро розслідувань. Гінеру оголосили про підозру заочно.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що у 2019 році Гінер через підконтрольну йому компанію забезпечив будівництво Балаĸлавської (Севастопольская ПГУ-ТЭС) та Таврійської ТЕС (Симферопольская ПГУ-ТЭС) на території тимчасово окупованого Криму.
  • Ці електростанції були приєднані до електричних мереж РФ.
  • «Таким чином підозрюваний заподіяв шкоду енергетичній безпеці України, сприяв залежності Криму від РФ в енергетичному секторі», – повідомили у ДБР.
  • Також слідчі встановили, що у 2022 році Гінер як власник управляючої компанії АТ «КБАЛ ім. Л.М. Кошкіна» надав вказівку здійснювати постачання патронів для різних видів стрілецької зброї до міністерства оборони, збройних сил та інших військових формувань РФ.
  • Зазначається, що Гінер забезпечив постачання значної кількості патронів російським військам за весь період часу збройної агресії проти України.
  • Гінеру заочно повідомлено про підозру у пособництві вчинення дій з метою зміни меж території та державного кордону України, які призвели до тяжких наслідків, за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України).

Контекст

У жовтні президент Володимир Зеленський підписав укази, які вводять персональні санкції проти найбагатших росіян, їхніх родичів, пропагандистів та чиновників. Під санкції потрапили президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та Михайло Воєводін, який, за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, його прізвисько – Misha Luzhnetskiy. 

Гінер через пов’язаних осіб на території України є одним із бенефіціарів групи компаній VS Energy International Ukraine та володіє корпоративними правами «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго», «Житомиробленерго», «Херсонобленерго» та «ЕК Севастопольенерго», а також готелями, металургійними заводами та торговельними центрами.

Наразі Вищий антикорупційний суд розглядає позов Міністерства юстиції України щодо стягнення цих активів в дохід держави.

Раніше судом було прийнято рішення про арешт семи готелів та двох торгових центрів, якими фактично володіють громадяни РФ.

У лютому судом стягнуто у дохід держави контрольний пакет акцій (88,9% акцій) банківської установи, бенефіціарним власником якої є Гінер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні