Розвиток ШІ збільшує зайнятість, але згодом може призвести до зниження заробітних плат – дослідження ЄЦБ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Розвиток ШІ збільшує зайнятість, але згодом може призвести до зниження заробітних плат – дослідження ЄЦБ

Getty Images

Швидке впровадження штучного інтелекту може знизити заробітні плати, але поки що воно створює, а не знищує робочі місця, особливо для молодих та висококваліфікованих фахівців, йдеться у дослідженні Європейського центрального банку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У вибірці з 16 європейських країн частка зайнятості в секторах, схильних до впливу ШІ, збільшилася, при цьому робочі місця з низькою та середньою кваліфікацією практично не постраждали, а висококваліфіковані посади отримали найбільший приріст, йдеться в бюлетені, опублікованому ЄЦБ.
  • Водночас Європейський центробанк відзначив «нейтральний або трохи негативний вплив» на заробітні плати і заявив, що він може збільшитися.
  • У банку додали, що технології з використанням штучного інтелекту продовжують розроблятися та впроваджуватися. Більшу частину їхнього впливу на зайнятість і заробітну плату – і, отже, на економічне зростання та рівність – буде видно згодом.

Контекст

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років, йшлося у звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF) у травні. Зокрема, такі технології, як штучний інтелект, прискорюють скорочення канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців із технологій і кібербезпеки.

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь».

У червні у Міжнародному валютному фонді попереджали про ризик «суттєвих збоїв на ринках праці», повʼязаних із генеративним штучним інтелектом, і закликають політиків швидко розробити правила для управління новою технологією, казала перша заступниця директора фонду Гіта Гопінат.

Водночас засновник Microsoft Білл Ґейтс вважає, що розвиток штучного інтелекту дозволить людям перейти на триденний робочий тиждень. На його думку, ШІ не забере у людей роботу, але «змінить її назавжди». Раніше генеральний директор JPMorgan Джеймі Даймон заявив, що через штучний інтелект наступне покоління працівників матиме лише три з половиною робочі дні на тиждень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні