Категорія
Новини
Дата

Використання генеративного ШІ підвищує продуктивність команд розробників до 45% – дослідження SoftServe 

Використання генеративного штучного інтелекту може підвищити продуктивність роботи команд розробників до 45%, йдеться у дослідженні IT-компанії SoftServe. В компанії підкреслюють, що попри позитивні результати дослідження генеративний ШІ поки не зможе замінити людину. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • За даними дослідження, інтеграція генеративного ШІ в середньому дозволяє зменшити час на виконання задач всією командою на 31%, а результативність команди може зрости на 45%. Показники приросту ефективності дещо відрізнялися залежно від професійного напрямку та виду діяльності. 
  • Зокрема, інтеграція ШІ в процес розробки вимог може підвищити продуктивність на 44%, в архітектурному дизайні ріст може складати до 39%, а прирости продуктивності в інженерів-розробників та інженерів із контролю якості сягають 48% та 62% відповідно.  
  • Наразі SoftServe працює над інтеграцією моделей генеративного ШІ в роботу виробничих команд. 

Контекст

У дослідженні компанії брали участь понад 1000 співробітників з семи країн. У досліджуваних були різні ролі, проєктний досвід, а також досвід роботи з різноманітними технологіями. 

Учасникам дали однакові завдання, які вони мали виконувати з використанням GPT 3.5/4.0 моделей (експериментальна група) та без них (контрольна група). 

Всього проведено 1500 експериментів. У SoftServe відзначили, що використання генеративного ШІ продемонструвало позитивний вплив на продуктивність працівників усіх ролей та дисциплін, які беруть участь у розробці програмного забезпечення.

У вересні цього року SoftServe заявила про створення лабораторії та почала пошуки спеціалістів у шести країнах. Напрямки роботи лабораторії – AI Discovery, AI Launchpad та AI Adoption.

За підрахунками Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у розвинених економіках. До того чи іншого ступеня автоматизації ШІ схильні приблизно дві третини робочих місць у США та Європі. Близько 7% робітників у США зайняті на роботах, де принаймні половину їхніх завдань можна було б виконати за допомогою генеративного ШІ.

У Міжнародній організації праці прогнозують, що хоч генеративний ШІ і не візьме на себе роботу більшості людей повністю, він може боляче вдарити по зайнятості жінок. Саме вони найчастіше зайняті на канцелярській роботі, а використання ШІ найбільше вплине на діяльність, яка повʼязана з генеруванням тексту, зображень, звуків, анімації, 3D-моделей та інших даних.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні