Категорія
Новини
Дата

СБУ повідомила про підозру посадовцям Спілки архітекторів. Їх звинувачують у махінаціях з електронною системою

Служба безпеки України заявила, що кіберфахівці зібрали «беззаперечні докази вини» посадовців Національної спілки архітекторів України, які займалися махінаціями в будівельній сфері. Під час обшуків виявлено докази злочинних дій, йдеться в повідомленні СБУ. Посадовцям Спілки повідомлено про підозру. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підозрювані «видавали» нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права, заявляють у СБУ. За даними слідства, аби схема працювала, вони незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах.
  • Для цього представник Національної спілки архітекторів, за вказівкою керівника, передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. В СБУ заявляють, що, використовуючи ключ та прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних у старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідні «новостворені».
  • Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій, що було підтверджено відповідною судовою комп’ютерно-технічною експертизою.
  • Підозру оголошено керівнику Національної спілки архітекторів, його заступниці та IT-фахівцю, що безпосередньо здійснював втручання, за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Контекст

11 листопада минулого року в Національній спілці архітекторів уже проходили обшуки СБУ, повідомляла заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій.

У коментарі «Суспільне. Культура» вона зазначила, що обшуки почались одночасно в приміщеннях Спілки, компанії, якою володіє президент Спілки архітекторів Олександр Чижевський, у квартирі секретаря атестаційної комісії та в IT-спеціаліста організації. 

За словами Чижевського, в ухвалі суду сказано, що Спілка надавала право трудової діяльності архітекторам у незаконний спосіб і в незаконний спосіб втрутилася в єдину електронну систему в будівництві.

У Спілці переконані, що здійснювали діяльність – сертифікацію архітекторів, підвищення їхньої кваліфікації, здійснення відповідної валідації тих сертифікатів, які цього потребували, допомогу архітекторам реєструвати проєкти в єдину електронну систему – законно.

На думку працівників Спілки, такі дії можуть також бути відповіддю на позицію архітектурної спільноти щодо містобудівного законопроєкту №5655. У лютому 2022 року архітектурна спільнота проаналізувала останню редакцію цього законопроєкту й зауважила, що найбільші недоліки так і не були прибрані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні