Категорія
Компанії
Дата

Крихкий бізнес. В Україні будують одразу три заводи з виробництва скла. Чи зможуть вони витіснити з ринку дешеву білоруську продукцію

завод з виробництва скла /Shutterstock

В Україні будуються одразу три заводи з виробництва скла Фото Shutterstock

З 2014-го в Україні немає власного виробництва листового скла. Масштаби руйнувань та післявоєнне відновлення обіцяють високий попит на вікна та спонукають підприємців до дій. У найближчі три роки в Україні можуть з’явитися щонайменше три заводи з виробництва скла. Як вони конкуруватимуть з дешевим товаром з Білорусі та Туреччини?

Ідея побудувати в Україні завод з виробництва скла прийшла до засновника групи «Ефективні інвестиції» (EFI Group) Ігоря Ліскі навесні 2022-го. Тоді російські ракети поцілили у лісопереробне підприємство EFI «Форест Технолоджі». «Зʼясувалось, що в Україні немає власного виробництва скла, якого ми потребували для відновлення», – згадує Ліскі. 

Скло для виробництва вікон виготовляв лише Лисичанський завод «Пролетарій», який спершу потрапив під авіаудар, а з 2015-го зупинив роботу через великі борги за газ. 

Після цього в українських та іноземних підприємців не було стимулів, щоб інвестувати у виробництво скла в Україні, пояснює Ліскі. «Україна – єдиний ринок в Європі, який не має власного виробництва», – каже він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні