Монтаж трубопроводу «Північний потік – 2». /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Біля місць витоків з «Північного потоку» помітили російські кораблі – CNN

Монтаж трубопроводу «Північний потік – 2». Фото Getty Images

Представники європейської служби безпеки у понеділок і вівторок спостерігали допоміжні кораблі ВМС Росії поблизу витоків у трубопроводах «Північний потік» та «Північний потік – 2», ймовірно, спричинених підводними вибухами, пише CNN з посиланням на представників західної розвідки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Неясно, чи мали кораблі якесь відношення до цих вибухів, кажуть джерела, але це один із багатьох факторів, які вивчатимуть слідчі.
  • За словами одного з представників розвідки, минулого тижня неподалік цих районів також були помічені російські підводні човни.
  • Троє офіційних осіб США заявили, що Штати поки що не мають докладного пояснення того, що сталося через кілька днів після того, як вибухи, ймовірно, викликали три окремі та одночасні витоки у двох трубопроводах у понеділок.
  • Російські кораблі регулярно працюють у цьому районі, за словами одного данського військового чиновника, який наголосив, що присутність кораблів не обовʼязково вказує на те, що Росія завдала шкоди.
  • Але спостереження, як і раніше, викликають додаткові підозри щодо Росії, яка привернула найбільшу увагу як європейських, так і американських офіційних осіб як єдина країна у регіоні, яка, як вважається, має як можливість, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.
  • І Данія, і Швеція проводять розслідування, але огляду місця ще не проведено, тому що тиск у трубах ускладнює наближення до місця витоку. Премʼєрміністри країн публічно заявили у вівторок, що витоки, ймовірно, були результатом навмисних дій, а не випадковостей.
  • Один високопоставлений американський чиновник і один військовий представник США заявили, що Росія, як і раніше, є головним підозрюваним. «Важко уявити будь-кого іншого в регіоні, здатного та зацікавленого у проведенні такої операції», – сказав данський військовий представник.
  • Цього тижня Росія зажадала проведення засідання Ради Безпеки ООН щодо пошкодженого трубопроводу, що, за словами високопоставленого представника США, також виглядає підозріло. Зазвичай, за його словами, Росія недостатньо організована, щоб рухатися так швидко, припускаючи, що маневр був заздалегідь спланований.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

У компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

SVT повідомляє, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані у тих самих координатах, де сталися витоки.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. Якщо пошкоджені нитки швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води може зруйнувати трубопроводи, кажуть співрозмовники видання Der Tagesspiegel.

Берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні