Категорія
Новини
Дата

Росія завдасть удару по українській ГТС і вимагатиме запуску «Північного потоку-2» – Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі й вимагати від Європи запустити «Північний потік-2». Про це він сказав в інтервʼю німецькій телекомпанії ZDF. За його словами, це може трапитися через два місяці.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Вони підірвали «Північний потік», далі вони завдадуть ударів по ГТС України. Щоб їх не звинуватили, вони вчинять теракт на своїй території… Це їхній стиль, підірвуть щось у себе і звинуватять нас, щоб ударити по нашій ГТС», – каже він.
  • «Він (Путін) скаже Європі, що немає можливості (постачати газ), нам треба запустити «Північний потік-2»,.. бо Європа залишиться без газу через Україну», – зазначив Зеленський.
  • За словами президента, наразі потрібна чітка позиція: «якщо Росія продовжуватиме підривати енергосистему Європи, спеціально провокуючи, ми «Північний потік-2» не запустимо і санкцій не знімемо».
  • Зеленський додав, що ця ситуація може трапитися через два місяці.

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії. Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня і після цього постачання не повновлювали.

За першу половину вересня «Газпром» експортував 173 млн кубометрів газу на добу до країн за межами колишнього Радянського Союзу, що на 22% менше, ніж у серпні. З початку року поставки основним закордонним клієнтам компанії досягли 84,8 млрд кубометрів, скоротившись порівняно з минулим роком майже на 39%.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік-2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку». 29 вересня берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet. Йдеться про витік на газопроводі «Північний потік-2».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. «Північний потік-2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив після новин про пошкодження трубопроводів, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський Союз більше не залежать від цих постачань. Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні