Категорія
Новини
Дата

Швеція виділила новий пакет допомоги для енергетики України на $60 млн

1 хв читання

Швеція надає новий пакет допомоги Україні на 650 млн шведських крон (близько $60 млн), аби збільшити потужності з виробництва і передачі електроенергії, повідомляє пресслужба посольства Швеції.

З 22 березня по 8 травня РФ п’ять разів цілеспрямовано атакувала всі великі теплові та гідроелектростанції, тепер вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як раніше. Через значні пошкодження енергоінфраструктури в Україні запроваджуються обмеження споживання. Очікується, що в спекотні місяці графіки відключень світла будуть жорсткішими.

Ключові факти

  • Із пакету підтримки 500 млн крон будуть спрямовані через Фонд підтримки енергетики України і ще 150 млн – через ПРООН в Україні.
  • Згідно із повідомленням, ця допомога забезпечить подачу енергії обʼєктам критичної інфраструктури й іншим установам, аби українські школи, лікарні, транспорт, водопостачання і промисловість могли належно функціонувати.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні