Категорія
Новини
Дата

Ціни на електроенергію для населення зростуть. Міністр енергетики анонсує рішення уряду до кінця травня

1 хв читання

До кінця травня Кабінет Міністрів ухвалить остаточне рішення щодо нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко на «годині запитань до уряду» у Верховній Раді в пʼятницю, 24 травня.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Деталі

  • Найімовірніший сценарій – диференційований підхід до споживачів залежно від обсягів використовуваної електроенергії, сказав Галущенко.
  • За його словами, уряд проводить розрахунки додаткових надходжень коштів від підвищення тарифів до бюджету, а також для фінансового збалансування енергоринку.
  • Сьогоднішній рівень тарифів на електроенергію для населення не покриває собівартості її виробництва, зокрема компаніями «Енергоатом» та «Укргідроенерго», які виплачують різницю між ринковою ціною кіловат-години й тарифами для населення в межах виконання спеціальних зобовʼязань із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів (ПСО), пояснив міністр.

Контекст

НКРЕКП пропонувала Кабміну ще рік тому поетапно підвищити тариф для населення на електроенергію до 5,5 грн/ кВт-год.

Кабмін із 1 червня 2023 року встановив єдиний тариф на електроенергію для населення на рівні 2,64 грн/кВт-год із ПДВ. До цього було 1,44 грн/кВт-год за споживання 250 кВт-год за місяць, а далі 1,68 грн/кВт-год.

Нацкомісія вже підвищила тарифи для бізнесу. З червня на 20–130% зростуть граничні ціни на електрику в години вечірнього піка та вночі. Це має вплинути на обсяги імпорту, щоб зменшити дефіцит в енергомережі. Скільки доведеться заплатити, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні