Категорія
Новини
Дата

Швейцарський Julius Baer почав блокувати інвестрахунки росіян і білорусів

У Швейцарії почали заморожувати інвестиційні рахунки росіян і білорусів, один із найбільших банків країни Julius Baer пішов на блокування у звʼязку з вимогою Euroclear, пише «Коммерсантъ». Рахунки будуть ізольовані від інших активів, а операції з них заморожені, тож клієнти не зможуть ані продати, ані купити цінні папери.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заходи не поширюються на росіян і білорусів із громадянством Євросоюзу, Швейцарії чи Європейської економічної зони, пояснила директорка консалтингової компанії з Цюріху Main Partner Trust Олена Сахарова, клієнти якої також отримали листи від Julius Baer.
  • Відповідно до листа, Julius Baer отримав інформацію від Euroclear тільки у квітні, тому вдався до таких заходів.
  • Під обмеження не потрапляють інструменти, що зберігаються в інших депозитаріях, зокрема Clearstream. 
  • Втім, за словами Сахарової, слідом за Euroclear вимагатиме заморозити активи і Clearstream. 
  • У Julius Baer пояснили, що прибуток від продажу цінних паперів, купонні та дивідендні виплати зберігатимуться на окремих рахунках, якими клієнти не зможуть розпоряджатися.

Контекст

Минулого місяця найбільший банк Кіпру Bank of Cyprus планував закрити рахунки близько 4000 клієнтів, які мають російський паспорт і не є резидентами країн ЄС, пише російський РБК. «Bank of Cyprus повідомив 4000 клієнтів, які мають російський паспорт і не є резидентами країн ЄС, про те, що їхні рахунки будуть закриті відповідно до політики прийняття клієнтів і відповідної схильності до ризику», – йдеться в повідомленні банку.

Станом на 31 грудня 2021 року громадянам РФ і Білорусі належали 3% депозитів кредитної організації. Причиною закриття рахунків стало призупинення членства РФ у Групі з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), що відбулося 24 лютого. Приводом для цього стала резолюція Генасамблеї ООН, в якій висунута вимога до Москви «повністю та беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України». 

Раніше банк повідомив клієнтів про відмову в обслуговуванні рахунків у звʼязку з побоюваннями щодо санкцій США та Великої Британії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні